Nieuw scoresysteem stuurt richting gezond drinkgedrag

attachment-drinkingbehaviour

Onderzoekers van Virginia Tech ontwikkelden een Gezonde Drank Index. Dit is een scoresysteem om het drinkgedrag van mensen te evalueren.

De nieuwe index is recent gepubliceerd in de Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

 

Gezond drinkgedrag

Volgens de onderzoekers kan de index een manier zijn om mensen na te laten denken over hun dagelijkse drinkgewoonten. Op deze manier kunnen ze zien wat en hoeveel ze kunnen drinken om een optimale gezondheid te bevorderen.

 

Punten verdienen

Door gebruik te maken van de index kunnen consumenten 100 punten verdienen. Zo kunnen ze punten verdienen door water te drinken. Een hogere score duidt op een gezondere drankinname en zal uiteindelijk zorgen voor een betere gezondheid, leggen de onderzoekers uit.

 

Dagelijkse vochtbehoefte

Voldoen aan de dagelijkse vochtbehoefte kan volgens de wetenschappers door het consumeren van zes glazen water, twee kopjes ongezoete koffie, één glas ongezoete thee, één glas magere melk en een glas wijn.

 

Gezonde Drank Index evalueren

De onderzoekers evalueerden de index door te putten uit een onderzoek van meer dan 16.000 Amerikaanse vrouwen tussen 2005 en 2010. Hierin onderzochten wetenschappers de gezondheid en de voedingsinname van deze vrouwen.

 

De onderzoekers toetsten de scores van de deelnemers met de Gezonde Drank Index en vergeleken deze scores met cardiometabolische risicofactoren, zoals gewicht, bloeddruk en cholesterolgehalte.

 

De wetenschappers vonden een gemiddelde score van 63 van de 100. Het verschil tussen de laagste en hoogste scores kwam door het consumeren van water, te veel calorieën uit drank en het niet consumeren van genoeg vocht in het algemeen.

 

Het onderzoeksteam wil de index gaan evalueren op eventuele positieve gezondheidseffecten op lange termijn. 

 

Lees verder op Voeding Nu online:

‘Veel mensen weten niet dat light frisdrank weinig of geen calorieën bevat’

‘Tien procent minder kilocalorieën via frisdrank’

Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Boekrecensie: Drankje? van David Nutt

Boekrecensie: Drankje? van David Nutt

Uit Voeding Nu 3: Met zijn boek Drankje? trapt David Nutt tal van open deuren in. Ook zijn afkeer van alcoholgebruik steekt hij – in tegenstelling tot wat hijzelf beweert – niet onder stoelen of banken. Toch is het van oorsprong Britse boek in diverse opzichten een eyeopener.

Goed eten voor een goed microbioom

Goed eten voor een goed microbioom

Het eten en drinken van veel fastfood, alcohol en suiker leidt eerder tot ontstekingen in het lichaam. Een groenterijk dieet heeft juist het tegenovergestelde effect, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG.