Nieuw voedingsconcept Insula Dei zorgt voor minder ondervoeding

attachment-IMG-9245

Het nieuwe voedingsconcept van Zorgcentrum Insula Dei dat onder andere bestaat uit meer biologische en streekproducten en een verbeterde ambiance kan voor minder ondervoeding zorgen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek van het Louis Bolk instituut dat aan de bewoners van het zorgcentrum is gepresenteerd.

De onderzoekers van Luis Bolk ondervroegen 105 bewoners van Insula Dei. Bij de nulmeting van het onderzoek was 7,6% van de 105 deelnemende bewoners ondervoed, na het onderzoek was dit nog 4%. Het landelijk gemiddelde van ondervoede ouderen in een verzorgtehuis ligt op 20%, volgens de Gezondheidsraad gemeten in onderzoek in 2011.


Energieverrijkt dieet

Het aantal deelnemende bewoners met een energieverrijkt dieet liep terug van 4,9% naar 0%. Ook de dieetproducten verdwenen. Geen van de deelnemende ouderen hadden extra dieetproducten nodig. Vóór het nieuwe concept was dit 6,1%.


Het verdwijnen van deze speciale diëten is gunstig volgens Yuska Teunissen, facilitair manager van Insula Dei. “Een energieverrijkt dieet is erg duur en wij houden onze bewoners liever gezond met natuurlijke voeding.”


Voedingsconcept

Anderhalf jaar geleden begon Insula Dei met het nieuwe voedingsconcept met biologische en streekproducten. Ook werd de ambiance rond de maaltijden veranderd. Zo werd de warme maaltijd in gangen opgediend in plaats van alles tegelijk. Ook kregen bewoners een geldbedrag om hun eigen broodmaaltijd te kopen.


Onderzoek Louis Bolk instituut

De nulmeting vond plaats op 1 juli 2011. De 105 betrokken bewoners beantwoordden vragen over hun maaltijdbeleving, hun (speciale) dieet en hun BMI. Na 6 maanden werd de tweede meting gehouden en anderhalf jaar na de nulmeting, de eindmeting. 76 bewoners waren uiteindelijke betrokken bij het gehele onderzoek.


Ondervoeding

Van de 23 deelnemende mannen bleek niemand meer ondervoed. Van te voren was dit nog 13%. Gemiddeld zijn de mannen 3kg aangekomen en scoorde ze 1 BMI punt hoger. Van de 83 vrouwen bleef 5% ondervoed, van te voren was dit 6,1%. “Dit hebben we met elkaar bereikt en daar mogen we trots op zijn”, zegt Teunissen.

Cijfers

De nieuwe maaltijd scoorde beter bij bewoners. De smaak ging van een 7,2 naar een 7,4. De presentatie van een 7,4 naar een 7,6. En ook de keuzemogelijkheid ging van een 7,4 naar een 7,6. Dit terwijl het nieuwe menu minder keuzemogelijkheid gaf.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Veelvuldig medicijngebruik beïnvloedt voedingstoestand ouderen

Minister: aandacht voor ondervoeding in zorg onmisbaar

Meer over
Lees ook
Delhaize introduceert Nutri-Score-korting

Delhaize introduceert Nutri-Score-korting

Bij AH-zusterbedrijf Delhaize is deze week een loyalityprogramma van start gegaan waarbij klanten korting krijgen op producten met een Nutri-Score A of B.Het programma is gekoppeld aan de Plus-klantenkaart van de keten, schrijft Distrifood. Vanaf vandaag tot en met 31 december krijgen klanten op vertoon van de kaart in alle supermarkten en online 20...

HAK kartrekker in Nutri-Score-karavaan

HAK kartrekker in Nutri-Score-karavaan

Groente-en peulvruchtenfabrikant HAK start deze week met het leveren van producten voorzien van het voedselkeuzelogo Nutri-Score. Een korte inventarisatie laat zien dat nagenoeg alle HAK-producten een A krijgen. Van de 81 producten krijgen er slechts drie een B en drie een C, de rest krijgt A.Het is niet heel opvallend dat de groenteproducten erg goed...

Productnieuws: Meet Jack en Bolscher produceren samen vegan jackfruit producten

Productnieuws: Meet Jack en Bolscher produceren samen vegan jackfruit producten

Start-up Meet Jack en vleesproducent Bolscher werken per september samen aan de productie en verkoop van vegan jackfruitproducten.Jackfruit is een vrucht die snel groeit, weinig water verbruikt en pesticiden afstoot. Het vruchtvlees van jackfruit is eetbaar en heeft een stevige bite. Meet Jack Meet Jack ontwikkelde de afgelopen twee jaar verschillende...