Nieuw voedingsconcept Insula Dei zorgt voor minder ondervoeding

attachment-IMG-9245

Het nieuwe voedingsconcept van Zorgcentrum Insula Dei dat onder andere bestaat uit meer biologische en streekproducten en een verbeterde ambiance kan voor minder ondervoeding zorgen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek van het Louis Bolk instituut dat aan de bewoners van het zorgcentrum is gepresenteerd.

De onderzoekers van Luis Bolk ondervroegen 105 bewoners van Insula Dei. Bij de nulmeting van het onderzoek was 7,6% van de 105 deelnemende bewoners ondervoed, na het onderzoek was dit nog 4%. Het landelijk gemiddelde van ondervoede ouderen in een verzorgtehuis ligt op 20%, volgens de Gezondheidsraad gemeten in onderzoek in 2011.


Energieverrijkt dieet

Het aantal deelnemende bewoners met een energieverrijkt dieet liep terug van 4,9% naar 0%. Ook de dieetproducten verdwenen. Geen van de deelnemende ouderen hadden extra dieetproducten nodig. Vóór het nieuwe concept was dit 6,1%.


Het verdwijnen van deze speciale diëten is gunstig volgens Yuska Teunissen, facilitair manager van Insula Dei. “Een energieverrijkt dieet is erg duur en wij houden onze bewoners liever gezond met natuurlijke voeding.”


Voedingsconcept

Anderhalf jaar geleden begon Insula Dei met het nieuwe voedingsconcept met biologische en streekproducten. Ook werd de ambiance rond de maaltijden veranderd. Zo werd de warme maaltijd in gangen opgediend in plaats van alles tegelijk. Ook kregen bewoners een geldbedrag om hun eigen broodmaaltijd te kopen.


Onderzoek Louis Bolk instituut

De nulmeting vond plaats op 1 juli 2011. De 105 betrokken bewoners beantwoordden vragen over hun maaltijdbeleving, hun (speciale) dieet en hun BMI. Na 6 maanden werd de tweede meting gehouden en anderhalf jaar na de nulmeting, de eindmeting. 76 bewoners waren uiteindelijke betrokken bij het gehele onderzoek.


Ondervoeding

Van de 23 deelnemende mannen bleek niemand meer ondervoed. Van te voren was dit nog 13%. Gemiddeld zijn de mannen 3kg aangekomen en scoorde ze 1 BMI punt hoger. Van de 83 vrouwen bleef 5% ondervoed, van te voren was dit 6,1%. “Dit hebben we met elkaar bereikt en daar mogen we trots op zijn”, zegt Teunissen.

Cijfers

De nieuwe maaltijd scoorde beter bij bewoners. De smaak ging van een 7,2 naar een 7,4. De presentatie van een 7,4 naar een 7,6. En ook de keuzemogelijkheid ging van een 7,4 naar een 7,6. Dit terwijl het nieuwe menu minder keuzemogelijkheid gaf.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Veelvuldig medicijngebruik beïnvloedt voedingstoestand ouderen

Minister: aandacht voor ondervoeding in zorg onmisbaar

Meer over
Lees ook
Wakker Dier opent Liegebeestverkiezing 2019

Wakker Dier opent Liegebeestverkiezing 2019

Wakker Dier nomineert vandaag vijf kandidaten voor de Liegebeestverkiezing 2019. De dierenwelzijnsorganisatie nomineert McDonalds, Milka, Bord Bia, Jumbo en Albert Heijn.Wakker Dier organiseert de Liegebeestverkiezing om misleiding en leugenachtige claims over dierenwelzijn tegen te gaan. Anne Hilhorst van Wakker Dier zegt het volgende over de verkiezingen:...

Consumentenbond: ‘Slechts 1 op de 8 ontbijtkoeken scoort Nutri-Score A’

Consumentenbond: ‘Slechts 1 op de 8 ontbijtkoeken scoort Nutri-Score A’

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de meeste ontbijtkoeken Nutri-Score C of D krijgen. Enkel ‘zero%’ en ‘lower cal’ ontbijtkoeken krijgen A-score.De Consumentenbond constateerde een aanbod van tachtig ontbijtkoeken in de markt. Daarvan onderzocht zij vijftig verschillende soorten en merken om een goed beeld van de markt te krijgen. Voor...

Consumentenbond: ‘Te weinig vitamine D in multivitamines voor peuters’

Consumentenbond: ‘Te weinig vitamine D in multivitamines voor peuters’

Bijna de helft van de multivitamines voor peuters bevat (veel) te weinig vitamine D. Daarmee zijn deze niet afgestemd op de behoeften van jonge kinderen, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.Sommige peuters zijn slechte eters, waardoor veel ouders ze voor de zekerheid multivitamines geven. Uit onderzoek blijkt echter dat peuters slechts zelden...