Nieuw voedingsconcept Insula Dei zorgt voor minder ondervoeding

attachment-IMG-9245

Het nieuwe voedingsconcept van Zorgcentrum Insula Dei dat onder andere bestaat uit meer biologische en streekproducten en een verbeterde ambiance kan voor minder ondervoeding zorgen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek van het Louis Bolk instituut dat aan de bewoners van het zorgcentrum is gepresenteerd.

De onderzoekers van Luis Bolk ondervroegen 105 bewoners van Insula Dei. Bij de nulmeting van het onderzoek was 7,6% van de 105 deelnemende bewoners ondervoed, na het onderzoek was dit nog 4%. Het landelijk gemiddelde van ondervoede ouderen in een verzorgtehuis ligt op 20%, volgens de Gezondheidsraad gemeten in onderzoek in 2011.


Energieverrijkt dieet

Het aantal deelnemende bewoners met een energieverrijkt dieet liep terug van 4,9% naar 0%. Ook de dieetproducten verdwenen. Geen van de deelnemende ouderen hadden extra dieetproducten nodig. Vóór het nieuwe concept was dit 6,1%.


Het verdwijnen van deze speciale diëten is gunstig volgens Yuska Teunissen, facilitair manager van Insula Dei. “Een energieverrijkt dieet is erg duur en wij houden onze bewoners liever gezond met natuurlijke voeding.”


Voedingsconcept

Anderhalf jaar geleden begon Insula Dei met het nieuwe voedingsconcept met biologische en streekproducten. Ook werd de ambiance rond de maaltijden veranderd. Zo werd de warme maaltijd in gangen opgediend in plaats van alles tegelijk. Ook kregen bewoners een geldbedrag om hun eigen broodmaaltijd te kopen.


Onderzoek Louis Bolk instituut

De nulmeting vond plaats op 1 juli 2011. De 105 betrokken bewoners beantwoordden vragen over hun maaltijdbeleving, hun (speciale) dieet en hun BMI. Na 6 maanden werd de tweede meting gehouden en anderhalf jaar na de nulmeting, de eindmeting. 76 bewoners waren uiteindelijke betrokken bij het gehele onderzoek.


Ondervoeding

Van de 23 deelnemende mannen bleek niemand meer ondervoed. Van te voren was dit nog 13%. Gemiddeld zijn de mannen 3kg aangekomen en scoorde ze 1 BMI punt hoger. Van de 83 vrouwen bleef 5% ondervoed, van te voren was dit 6,1%. “Dit hebben we met elkaar bereikt en daar mogen we trots op zijn”, zegt Teunissen.

Cijfers

De nieuwe maaltijd scoorde beter bij bewoners. De smaak ging van een 7,2 naar een 7,4. De presentatie van een 7,4 naar een 7,6. En ook de keuzemogelijkheid ging van een 7,4 naar een 7,6. Dit terwijl het nieuwe menu minder keuzemogelijkheid gaf.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Veelvuldig medicijngebruik beïnvloedt voedingstoestand ouderen

Minister: aandacht voor ondervoeding in zorg onmisbaar

Meer over
Lees ook
HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK laat dit jaar opnieuw kikkererwten telen in Zeeuws-Vlaanderen. Dit is een tweede proef na een succesvolle eerste proef in 2018. Hiermee streeft HAK ernaar zoveel mogelijk van haar groenten en peulvruchten lokaal te verbouwen.Na de succesvolle eerste proef vorig jaar, wil HAK door middel van een tweede testperiode...

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

Nudges om de verkoop van groenten en fruit in supermarkten te stimuleren, hebben een positief effect. Met een paar simpele nudges zijn consumenten aan te sporen om meer groenten en fruit te kopen.Onlangs gaf een Brits onderzoek suggesties voor de inrichting van een gezonde supermarkt. Het Nederlandse Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) voerde...

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Een nieuw onderzoek van IRI Nederland laat zien dat de omzet van vleesvervangers sinds 2017 met 51% is gestegen. De omzet van vers vlees daarentegen is gedaald. De omzet van vlees is nog steeds wel het hoogst.De populariteit van vleesvervangers neemt toe. ABN Amro voorspelde eerder dit jaar al dat de vleesvervangermarkt zowel in 2019 als in 2020 met...