Nieuwe commissie moet voedselverspilling tegengaan

attachment-afval

Denemarken heeft een voorstel bij de Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) ingediend voor een nieuwe commissie. Het doel is om organisaties een tool te bieden waarmee ze op een systematische manier voedselverspilling kunnen verminderen.

De Nederlandse Norm (NEN) vraagt Nederlandse stakeholders vóór 15 april om een onderbouwde reactie op het ISO voorstel in te dienen.

Volgens de NEN denken organisaties dat hun beleid op het gebied van preventie van voedselverspilling in orde is, maar de onderbouwing of het bewijs ontbreekt. Daarnaast is het voor organisaties niet altijd duidelijk wanneer er sprake is van voedselverspilling. 

Nieuwe commissie

Als oplossing diende Denemarken een voorstel in bij ISO voor een nieuwe commissie die voedselverspilling moet tegengaan. Het werk van de commissie richt zich op elke organisatie die voedselverspilling op een systematische manier wil verminderen. Op die manier dragen organisaties bij aan een duurzame productie en worden kosten bespaard. 

Plan van aanpak

Een managementsysteemnorm wordt ontwikkeld met termen, definities en algemene eisen. Vervolgens wordt er een gids opgesteld met best practices, afgestemd op verschillende niveaus van strategische doelen. Ook komt er een document met methoden om voedselverspilling op een uniforme manier te meten, zodat verbetering op basis van een gemeenschappelijk kader kan worden vastgesteld. 

NEN is op zoek naar partijen die belang bij dit onderwerp hebben en vraagt stakeholders om feedback. Op basis hiervan zal NEN in april een reactie op het voorstel aan ISO sturen. 

Lees ook
Eerste On the way to PlanetProof themaweek gelanceerd

Eerste On the way to PlanetProof themaweek gelanceerd

Klimaatambassadeur Helga van Leur en Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland, openden maandag 14 september de eerste On the Way to PlanetProof week. Tot en met 19 september staan de producten met het keurmerk in de spotlights in supermarkten, televisiespots en social media.

Leestip: Met een virtualrealitybril naar de supermarkt

Leestip: Met een virtualrealitybril naar de supermarkt

Tijdens de zomerperiode deelde de redactie van Voeding Nu iedere vrijdag een lees-, luister- of kijktip. De rubriek blijkt populair, dus voorlopig houden we de rubriek erin. Vandaag een artikel uit de Volkskrant, over een experiment dat consumenten kan helpen duurzame keuzes te maken in de supermarkt.

Food100 van 2021 bekend

Food100 van 2021 bekend

De Food100 van 2021 is bekend. Op deze lijst van vijftig changemakers jonger dan 30 jaar én vijftig gamechangers ouder dan 30 jaar staan onder andere Jeanne van Ittersum van Trash'ure Taarten, Johan Leenders van Oranjehoen, Joost Rietveld en Merijn Corneel Koops van Too Good to Go, en Linda Klunder en Lars Gierveld van Kumasi Drinks.