Nieuwe commissie moet voedselverspilling tegengaan

attachment-afval

Denemarken heeft een voorstel bij de Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) ingediend voor een nieuwe commissie. Het doel is om organisaties een tool te bieden waarmee ze op een systematische manier voedselverspilling kunnen verminderen.

De Nederlandse Norm (NEN) vraagt Nederlandse stakeholders vóór 15 april om een onderbouwde reactie op het ISO voorstel in te dienen.

Volgens de NEN denken organisaties dat hun beleid op het gebied van preventie van voedselverspilling in orde is, maar de onderbouwing of het bewijs ontbreekt. Daarnaast is het voor organisaties niet altijd duidelijk wanneer er sprake is van voedselverspilling. 

Nieuwe commissie

Als oplossing diende Denemarken een voorstel in bij ISO voor een nieuwe commissie die voedselverspilling moet tegengaan. Het werk van de commissie richt zich op elke organisatie die voedselverspilling op een systematische manier wil verminderen. Op die manier dragen organisaties bij aan een duurzame productie en worden kosten bespaard. 

Plan van aanpak

Een managementsysteemnorm wordt ontwikkeld met termen, definities en algemene eisen. Vervolgens wordt er een gids opgesteld met best practices, afgestemd op verschillende niveaus van strategische doelen. Ook komt er een document met methoden om voedselverspilling op een uniforme manier te meten, zodat verbetering op basis van een gemeenschappelijk kader kan worden vastgesteld. 

NEN is op zoek naar partijen die belang bij dit onderwerp hebben en vraagt stakeholders om feedback. Op basis hiervan zal NEN in april een reactie op het voorstel aan ISO sturen. 

Lees ook
Food belangrijke speler in KVK Innovatie Top 100 2021

Food belangrijke speler in KVK Innovatie Top 100 2021

Dertien bedrijven uit de food- en agrisector hebben een plek bemachtigd in de KVK Innovatie Top 100 van 2021. We zetten ze op een rijtje.

‘Lekker gewerkt, Campina’ | Duurzaam lijken, zodat je niet duurzaam hoeft te doen

‘Lekker gewerkt, Campina’ | Duurzaam lijken, zodat je niet duurzaam hoeft te doen

Verpakkingen verduurzamen in rap tempo. Als je niet verduurzaamt, verlies je het van de “groene” verpakking van de concurrent in het schap. Maar écht verduurzamen is vaak lastig en nog vaker duur. Dus dan doen we toch gewoon alsof?

Gezonde en duurzame keuzes in supermarkt verkozen boven betaalbaarheid

Gezonde en duurzame keuzes in supermarkt verkozen boven betaalbaarheid

Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat een derde van de Europese consumenten in het afgelopen jaar meer geïnteresseerd is geraakt in het leren over de invloed van voeding op hun gezondheid. Bijna drie kwart is bovendien bereid meer te betalen voor duurzame voedingsproducten.