Nieuwe hoogleraar richt zich op hiaten in kennis rond koolhydraten

GA--20130903-ND7_8177.NEF

Koolhydraten zijn veel in het nieuws, maar nog lang niet alles is bekend. Zo gaat de nieuwe hoogleraar Biochemie van levensmiddelen aan Wageningen Universiteit, professor Henk Schols onderzoek doen naar de structuur van individuele koolhydraten.

Met het onderzoek hoopt hij meer te weten te komen over hoe de structuur van koolhydraten wijzigt bij bewaren en verwerken. Het gaat er daarbij om de levensmiddelen in de winkel zowel gezond als van een constante, hoge kwaliteit te laten blijven. Volgens Schols hebben de verschillende soorten koolhydraten allemaal hun eigen invloed op de sensorische eigenschappen van een levensmiddel en op de voedings- en gezondheidswaarde voor de mens.

 

Hoogleraar

Schols aanvaardt vandaag (18 september) officieel zijn ambt als persoonlijk hoogleraar Biochemie van levensmiddelen aan Wageningen Universiteit.

 

Gezondheid

‘Over de invloed van koolhydraten op onze gezondheid en vooral hun gedrag in de dikke darm is nog weinig bekend’, weet Schols. ‘Complexe polysachariden zijn voedingsvezels die bijdragen aan de stoelgang. Ze bereiken intact de dikke darm en worden daar deels door bacteriën gefermenteerd. De fermentatie kan de samenstelling van de darmbacteriën veranderen. Maar het precieze mechanisme is niet duidelijk.’

 

Bron: persbericht Wageningen Universiteit

 

Lees verder op Voeding Nu online

Proefdieronderzoek: 'Vluchtige vetzuren tegen overgewicht en diabetes'

Link gevonden tussen obesitas en koolhydraatvertering

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...