Nieuwe hoogleraar richt zich op metabole stress

arthur-van-zanten

Wat is de rol van voeding en bewegen bij metabole stress bij herstel na ernstige ziekte, zoals bij Covid-19 patiënten? Dat is het onderzoeksterrein van de nieuwe buitengewoon hoogleraar Arthur van Zanten aan Wageningen University & Research bij de leerstoelgroep Nutritional Biology.

Van Zanten doet zijn onderzoekswerk mede vanuit zijn rol als internist-intensivist in Ziekenhuis Gelderse Vallei die de leerstoel financiert. In het ziekenhuis is hij hoofd van de Intensive Care afdelingen en verantwoordelijk voor de IC-research.

Als hoogleraar richt hij zich per 1 juni vooral op voeding en metabole stress. Metabole stress is een verschijnsel dat de stofwisselingsprocessen in het lichaam ontregelt.

Voeding en beweging voor herstel

In zijn onderzoek richt Van Zanten zich onder andere op de vraag waarom sommige patiënten na een levensbedreigende lichamelijke attachment-Voeding-voor-huisartsen-300x200 situatie (met veel metabole stress) volledig herstellen en anderen niet. De nadruk ligt hierbij op de rol van voeding en beweging om het herstel te bevorderen.

Meer bewijs

Er is steeds meer bewijs dat voeding een grote rol speelt bij herstel, weet Van Zanten. ‘Hoewel de prognose voor herstel op korte termijn voor IC-patiënten de laatste jaren sterk is verbeterd, zien we dat steeds meer patiënten blijvende gezondheidsproblemen houden na een intense ziekteperiode, zoals na Covid-19. Er is steeds meer bewijs dat voeding een grote rol speelt bij herstel. Dat begint met voldoende aandacht voor voeding tijdens de acute ziekte, tot meer dan een jaar na de IC-opname’ aldus Van Zanten.

Metabole stress lijkt op extreme belasting

Zware metabole stress door een ernstige ziekte is te vergelijken met de extreme belasting bij topsport. Een soortgelijke toestand komt ook voor bij intensive care-patiënten die wel een kilo spiermassa per dag kunnen verliezen. Zo’n aanslag op het lichaam kan leiden tot jarenlange chronische gezondheidsproblemen zoals ernstige vermoeidheid en krachtverlies, een verminderde concentratie, geheugenverlies of depressieve stemmingen. Veel patiënten die met metabole stress te maken krijgen zijn opgenomen geweest op de IC.

In Nederland belanden er jaarlijks ongeveer 100.000 mensen op de Intensive Care, bijvoorbeeld door een ernstige infectie, zoals Covid-19, een ongeluk, of andere levensbedreigende situaties. Maar ook een operatie kan zorgen voor metabole stress.

Alliantie Voeding in de Zorg

De nieuwe leerstoel is mede mogelijk gemaakt via de Alliantie Voeding in de Zorg. Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University & Research werken sinds 2007 samen binnen deze Alliantie.

Lees ook
Radboudumc wil eigen voeding gezonder maken

Radboudumc wil eigen voeding gezonder maken

Vanaf 2022 gaat het Radboudumc over op gezonder voedsel, zo laat het universitair medisch centrum weten.

Fit een operatie in

Fit een operatie in

Een operatie en de ziekenhuisopname eromheen zorgen onder meer voor verlies in spiermassa en spierkracht. Ouderen zijn ook in dit opzicht extra kwetsbaar. Kunnen we patiënten beter voorbereiden op de operatie met training en voeding? Bij electieve operaties kan dat. Omdat deze ingepland kunnen worden, is er ruimte om de patiënt een programma aan te...

Helpt Vitamine D mogelijk toch tegen COVID-19?

Helpt Vitamine D mogelijk toch tegen COVID-19?

Beeld: HalGatewood.com via Unsplash Een Amerikaanse studie heeft gevonden dat hogere vitamine D-levels in het bloed mogelijk het risico op COVID-19 verlagen, met name bij Zwarte mensen. Onderzoekers van het Medisch Centrum van de Universiteit van Chicago bestudeerden de relatie tussen vitamine D-waarden en de kans om positief te testen op COVID-19....