Nieuwe hoogleraar richt zich op metabole stress

arthur-van-zanten

Wat is de rol van voeding en bewegen bij metabole stress bij herstel na ernstige ziekte, zoals bij Covid-19 patiënten? Dat is het onderzoeksterrein van de nieuwe buitengewoon hoogleraar Arthur van Zanten aan Wageningen University & Research bij de leerstoelgroep Nutritional Biology.

Van Zanten doet zijn onderzoekswerk mede vanuit zijn rol als internist-intensivist in Ziekenhuis Gelderse Vallei die de leerstoel financiert. In het ziekenhuis is hij hoofd van de Intensive Care afdelingen en verantwoordelijk voor de IC-research.

Als hoogleraar richt hij zich per 1 juni vooral op voeding en metabole stress. Metabole stress is een verschijnsel dat de stofwisselingsprocessen in het lichaam ontregelt.

Voeding en beweging voor herstel

In zijn onderzoek richt Van Zanten zich onder andere op de vraag waarom sommige patiënten na een levensbedreigende lichamelijke attachment-Voeding-voor-huisartsen-300x200 situatie (met veel metabole stress) volledig herstellen en anderen niet. De nadruk ligt hierbij op de rol van voeding en beweging om het herstel te bevorderen.

Meer bewijs

Er is steeds meer bewijs dat voeding een grote rol speelt bij herstel, weet Van Zanten. ‘Hoewel de prognose voor herstel op korte termijn voor IC-patiënten de laatste jaren sterk is verbeterd, zien we dat steeds meer patiënten blijvende gezondheidsproblemen houden na een intense ziekteperiode, zoals na Covid-19. Er is steeds meer bewijs dat voeding een grote rol speelt bij herstel. Dat begint met voldoende aandacht voor voeding tijdens de acute ziekte, tot meer dan een jaar na de IC-opname’ aldus Van Zanten.

Metabole stress lijkt op extreme belasting

Zware metabole stress door een ernstige ziekte is te vergelijken met de extreme belasting bij topsport. Een soortgelijke toestand komt ook voor bij intensive care-patiënten die wel een kilo spiermassa per dag kunnen verliezen. Zo’n aanslag op het lichaam kan leiden tot jarenlange chronische gezondheidsproblemen zoals ernstige vermoeidheid en krachtverlies, een verminderde concentratie, geheugenverlies of depressieve stemmingen. Veel patiënten die met metabole stress te maken krijgen zijn opgenomen geweest op de IC.

In Nederland belanden er jaarlijks ongeveer 100.000 mensen op de Intensive Care, bijvoorbeeld door een ernstige infectie, zoals Covid-19, een ongeluk, of andere levensbedreigende situaties. Maar ook een operatie kan zorgen voor metabole stress.

Alliantie Voeding in de Zorg

De nieuwe leerstoel is mede mogelijk gemaakt via de Alliantie Voeding in de Zorg. Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University & Research werken sinds 2007 samen binnen deze Alliantie.

Lees ook
Gezondheidsraad: Extra vitamine D tegen COVID-19 niet nodig

Gezondheidsraad: Extra vitamine D tegen COVID-19 niet nodig

De Gezondheidsraad, het wetenschappelijk adviesorgaan voor de overheid, ziet geen aanleiding om extra vitamine D-inname te adviseren tegen COVID-19.

Weerstand in verschillende verschijningen

Weerstand in verschillende verschijningen

‘Juist nu is het belangrijk om aandacht te besteden aan leefstijl’, een boodschap die regelmatig terugkomt in deze coronatijd.In een brandbrief aan het kabinet werd recentelijk zelfs opgeroepen om een campagne te starten over het belang van een gezonde leefstijl tijdens deze pandemie (1). Door onder andere gezonder te eten kan de weerstand immers worden...

Alea Publishers neemt de vakbladen Vleesmagazine en Voeding Nu over van Vakmedianet

Alea Publishers neemt de vakbladen Vleesmagazine en Voeding Nu over van Vakmedianet

Vandaag maakt uitgeverij Alea Publishers bekend twee bladen van uitgeverij Vakmedianet over te nemen per 1 maart 2021. Het gaat om Vlees Magazine en Voeding Nu.Uitgeefdirecteur Roeland Dobbelaer van Alea Publishers over de overname: ”Voor onze jonge uitgeverij is dit een mooie stap. Beide bladen passen goed in onze portfolio van vakbladen in de foodbranche....