Nieuwe methode brengt menselijke fermentatie in beeld

Beeld: mohamed_hassan via Pixabay 

In je darmen vindt fermentatie plaats en de gassen die daarbij ontstaan adem je uit. Wetenschappers van onder andere Maastricht Universiteit ontwikkelen een nieuwe methode om het fermentatieproces voor het eerst via de adem te meten.

Het microbiële fermentatieproces meten bij mensen is moeilijk, maar belangrijk om meer te leren over hoe onze darmen werken. Een goede fermentatie, waarbij bacteriën onverteerbare stoffen omzetten in producten met gunstige effecten, is namelijk belangrijk voor de gezondheid, aldus het persbericht van Maastricht UMC+ over het onderzoek.

De vakgroep Humane Biologie van het Maastricht UMC+ en Universiteit Maastricht leidt het onderzoeksproject Non-invasive continuous gut microbial fermentation measurement for health and disease. De betrokken wetenschappers ontwikkelen een nieuwe methode waarmee je de fermentatiemetingen non-invasief en in realtime kunt uitvoeren door middel van zogenoemde fermentatiekamers (zie Afgesloten kamers). Ze werken daarbij samen met Wageningen University & Research, Research Engineering (IDEE), Maastricht Instruments, Sensus en TSE Systems.

Het project ontving kortgeleden nog een subsidie van ruim €1 miljoen van het onderzoeksprogramma Humane Meetmodellen 2.0, waarbinnen effectievere methoden worden ontwikkeld en gebruikt bij de mens, wat onderzoek doen bij mensen vaker mogelijk maakt.

Onderzoeksleider prof. dr. Ellen Blaak in het persbericht: “De unieke en nieuwe meetmethode zal ons fundamentele gegevens opleveren over het samenspel tussen voeding, andere omgevingsfactoren, de fermentatie in onze darmen en onze gezondheid. Dit kan in de toekomst leiden tot nieuwe heilzame voedselproducten en leefstijlinterventies ter preventie van diverse chronische ziekten.”

Afgesloten kamers

Er bestaan al geavanceerde respiratiekamers om de stofwisseling en energiehuishouding bij mensen te onderzoeken. Proefpersonen verblijven enkele dagen in zo’n afgesloten kamer zonder deze verlaten. De lucht die een proefpersoon uitademt wordt afgezogen, waarna je met zeer gevoelige sensoren de ademgassen kunt analyseren.

De wetenschappers gaan deze kamers nu uitbreiden tot fermentatiekamers. Er komen sensoren bij voor gassen die specifiek vrijkomen bij het fermentatieproces, zoals methaan, waterstofsulfide en waterstof. De data geven onderzoekers informatie over de fermentatie van eiwitten en koolhydraten in de menselijke darmen. De balans tussen deze twee soorten voedingsstoffen kan van belang zijn voor de gezondheid. Een stap verder in het onderzoek kun je meer te weten komen over de impact van voeding, medicatie en beweging op de darmbacteriën, stofwisseling en gezondheid.Lees ook
Nederlander wil wel minderen, maar eet nog steeds te veel vlees

Nederlander wil wel minderen, maar eet nog steeds te veel vlees

Het Voedingscentrum heeft de vleesconsumptie in Nederland in kaart gebracht. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders wekelijks meer vlees eten dan de 500 gram die het Voedingscentrum adviseert.

Bouw Food Innovation Park gestart

Bouw Food Innovation Park gestart

Op 16 juli startte de bouw van het Food Innovation Park in Roeselare, Vlaanderen. Op dit wetenschaps- en ondernemerspark zal onderzoek en innovatie binnen de voeding- en gezondheidssector centraal staan.

Gedragskenmerken eetstoornissen veranderen beloningsproces in het brein

Gedragskenmerken eetstoornissen veranderen beloningsproces in het brein

Gedrag bij eetstoornissen (zoals restrictie, eetbuien en purgeren) verandert het beloningsproces van de hersenen en controlecircuit voor voedselinname. Eenmaal gewijzigd, kan dit circuit het gedrag van eetstoornissen versterken wanneer het wordt gecombineerd met gedragskenmerken zoals te veel of te weinig eten.