Nieuwe NDF Voedingsrichtlijn Diabetes voedingszorg op maat

attachment-logo-ndf

De Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) heeft afgelopen week haar nieuwe NDF Voedingsrichtlijn diabetes gepresenteerd, de oude was inmiddels vijf jaar oud.

De richtlijn beoogt een leidraad te zijn voor zorgverleners bij voedings- en dieetadvisering voor mensen met een hoog risico op diabetes type 2, mensen met diabetes type 1 of diabetes type 2 of zwangerschapsdiabetes. Om de inhoud van de Voedingsrichtlijn Diabetes actueel te houden is in 2014 een herzieningstraject van de Voedingsrichtlijn Diabetes 2010 gestart.

 

Diabetesmanagement

Voeding en gezond eten zijn extra belangrijk voor mensen met diabetes en bij diabetesmanagement is voedingstherapie een onmisbaar onderdeel, zo meldt de richtlijn. Voedingstherapie is effectief voor het verbeteren van glucoseregulatie en het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten. Verder laat het een duidelijke verbeteringen zien op de kwaliteit van leven van mensen met diabetes. 

 

Totale voedingspatroon

De nieuwe richtlijn legt minder nadruk op de afzonderlijke nutriënten, veel meer op het totale voedingspatroon. De nadruk ligt op de kwaliteit van de voeding, waarbij die persoonlijk wordt aangepast, rekening houdend met wensen, culturele voorkeuren en juiste hoeveelheid energie. 

 

Voedingszorg in de keten

De NDF Voedingsrichtlijn is gericht op evidence based voedingszorg. Daarbij benadrukt de richtlijn het belang van voedingszorg die aangepast is in de diabetesketen. ‘Het is van groot belang dat de voedings- en dieetadviezen van alle disciplines elkaar ondersteunen en versterken’, aldus de richtlijn.

 

Evidence based

De nieuwe richtlijn is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten en opgesteld door een multidisciplinaire werkgroep met daarin voedingsdeskundigen, diëtisten, vertegenwoordigers van diabetespatiënten, zorgverleners en behandelaars. De werkgroep werd voorgezeten door prof. dr. Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU.

 

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Concept Richtlijnen Goede Voeding 2015 ter inzage

Voedingsrichtlijnen van alle landen online

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Verband tussen consumptie van vruchtensuiker en het ontstaan van diabetes type 2 onderzocht

Verband tussen consumptie van vruchtensuiker en het ontstaan van diabetes type 2 onderzocht

Onderzoekers van het Maastricht UMC+ hebben een verband gevonden tussen de verwerking van vruchtensuiker in het lichaam en het ontstaan van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Ze bestudeerden mensen die door een erfelijke aanleg vruchtensuiker minder goed kunnen verwerken. Deze mensen bleken minder kans te hebben op diabetes type 2 en hart- en...

Aan-knop van ons ‘gezonde’ vet ontdekt door LUMC-onderzoekers

Aan-knop van ons ‘gezonde’ vet ontdekt door LUMC-onderzoekers

Niet al het vet in ons lichaam is slecht. Zo verbrandt bruin vetweefsel suiker en vet tot warmte, wat onze lichaamstemperatuur op peil houdt. Kou stimuleert bruin vet. Maar hoe dat precies werkt was vooralsnog onbekend. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) laten nu zien dat stimulatie van de beta-2-receptor bruin vet activeert....

Meer obesitas en diabetes bij volwassenen met armoederisico

Meer obesitas en diabetes bij volwassenen met armoederisico

Overgewicht, ernstig overgewicht (obesitas) en diabetes komen meer voor onder volwassenen met een inkomen onder de lage-inkomensgrens dan bij volwassenen met een hoger inkomen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe analyses met cijfers uit de Gezondheidsenquête.