Nieuwe NDF Voedingsrichtlijn Diabetes voedingszorg op maat

attachment-logo-ndf

De Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) heeft afgelopen week haar nieuwe NDF Voedingsrichtlijn diabetes gepresenteerd, de oude was inmiddels vijf jaar oud.

De richtlijn beoogt een leidraad te zijn voor zorgverleners bij voedings- en dieetadvisering voor mensen met een hoog risico op diabetes type 2, mensen met diabetes type 1 of diabetes type 2 of zwangerschapsdiabetes. Om de inhoud van de Voedingsrichtlijn Diabetes actueel te houden is in 2014 een herzieningstraject van de Voedingsrichtlijn Diabetes 2010 gestart.

 

Diabetesmanagement

Voeding en gezond eten zijn extra belangrijk voor mensen met diabetes en bij diabetesmanagement is voedingstherapie een onmisbaar onderdeel, zo meldt de richtlijn. Voedingstherapie is effectief voor het verbeteren van glucoseregulatie en het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten. Verder laat het een duidelijke verbeteringen zien op de kwaliteit van leven van mensen met diabetes. 

 

Totale voedingspatroon

De nieuwe richtlijn legt minder nadruk op de afzonderlijke nutriënten, veel meer op het totale voedingspatroon. De nadruk ligt op de kwaliteit van de voeding, waarbij die persoonlijk wordt aangepast, rekening houdend met wensen, culturele voorkeuren en juiste hoeveelheid energie. 

 

Voedingszorg in de keten

De NDF Voedingsrichtlijn is gericht op evidence based voedingszorg. Daarbij benadrukt de richtlijn het belang van voedingszorg die aangepast is in de diabetesketen. ‘Het is van groot belang dat de voedings- en dieetadviezen van alle disciplines elkaar ondersteunen en versterken’, aldus de richtlijn.

 

Evidence based

De nieuwe richtlijn is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten en opgesteld door een multidisciplinaire werkgroep met daarin voedingsdeskundigen, diëtisten, vertegenwoordigers van diabetespatiënten, zorgverleners en behandelaars. De werkgroep werd voorgezeten door prof. dr. Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU.

 

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Concept Richtlijnen Goede Voeding 2015 ter inzage

Voedingsrichtlijnen van alle landen online

Lees ook
Concept richtlijnen Gezondheidsraad open voor commentaar

Concept richtlijnen Gezondheidsraad open voor commentaar

Gezondheidsdeskundigen kunnen commentaar leveren op de nieuwe voedingsaanbevelingen die de Gezondheidsraad (GR) samenstelde voor mensen met een cardiometabole aandoening, met name diabetes type 2 (DM II).

Mogelijk verband tussen hoge bloedsuiker en depressie

Mogelijk verband tussen hoge bloedsuiker en depressie

Verhoogde bloedsuikerwaarden en schade aan de haarvaten in het brein spelen mogelijk een rol bij de ontwikkeling van depressie op latere leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek van Anouk Geraets die op 2 juli promoveerde aan de Universiteit van Maastricht.

Boekfragment | Verwerking vet en glucose gaat hand-in-hand

Boekfragment | Verwerking vet en glucose gaat hand-in-hand

Steeds meer mensen ontwikkelen diabetes type 2. Deze aandoening werd lang beschouwd als een ongeneeslijke, chronische ziekte. In Leven zonder diabetes legt professor Roy Taylor uit hoe diabetes type 2 zich ontwikkelt en biedt hij een dieetprogramma waarmee je de aandoening kunt omkeren.