Nieuwe plantensterolen toepassing van Lipofoods

attachment-Voedingsmiddelen-Lipofoods

Lipofoods zet zijn nieuwe Lipohythol poeder in de markt. Dit moet het toevoegen van plantensterolen in het productieproces van voedingsmiddelen nog makkelijker en goedkoper maken.

Lipohytol is een fijne poeder dat direct bij de productie van het voedingsmiddel verwerkt kan worden zonder dat het aanpassingen vereist in het productieproces.

Sterolesters

Tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van sterolesters. Die moeten geëmulgeerd worden, waardoor fabrikanten de temperatuur van het recept moet verhogen, zodat de sterolesters kunnen worden verwerkt in de voedingsmiddelen.

Negentig procent plantensterolen

Met Lipohytol van Lipofoods is de temperatuurverhoging in het productieproces niet nodig en kan er ook minder toegevoegd worden. “Sterolesters bevatten zestig procent plantensterolen, terwijl de liphytol negentig procent bevat. Hierdoor hoeft er ook nog eens minder te worden toegevoegd om toch dezelfde hoeveelheid aan plantensterolen in voedingsmiddelen te krijgen,” aldus Isabel Gomez, marketing manager Lipofoods.

Tijd en kosten besparing

Gomez vertelt: “Het maakt het mogelijk om fytosterolen makkelijk toe te voegen aan veel voedingsmiddelen en dranken. Door middel van processors kunnen we ervoor zorgen dat de fytosterolenemulsies zich oplossen in de vloeibare voedingsmiddelen zonder de temperatuur in het proces te verhogen. Hierdoor kunnen we met de productieprocessen met fytosterolen tijd en geld besparen.”

Vrij van palmolie

De nieuwe formule van Lipofoods bevat geen palmolie. Hiermee wil Lipofoods de belangen van zijn afnemers steunen omtrent de ecologische impact van de palmolieteelt.

Verwachte vraag naar fytosterolen

Grand View Research, een bedrijf voor actiegerichte marktonderzoeksrapporten, laat weten dat de wereldwijde markt voor fytosterolen naar schatting 989,8 miljoen Amerikaanse dollars zal behalen voor 2020. Het samengestelde jaarlijkse groeipercentage (CAGR) zal naar verwachting 7,2 procent zijn.

Goedkeuring

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft goedkeuring gegeven voor een dagelijkse inname van 1,5-2,4 gram aan plantensterolen per dag, om een positief effect te behalen op het totaalserumcholesterol.

Cholesterol verlagende werking

Fytosterolen (plantensterolen) zijn steroïde verbindingen afkomstig van planten. Ze lijken veel op cholesterol deeltjes, waardoor het lichaam, tijdens de absorptie in de darmen, minder cholesterol deeltjes opneemt. Het lichaam wordt als het ware voor de gek gehouden. Hierdoor hebben fytosterolen een positief effect op het totale serumcholesterol in het bloed.

Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Bewerkt vlees en vleesvervangers te zout

Bewerkt vlees en vleesvervangers te zout

Bewerkt vlees en vleesvervangers bevatten gemiddeld een kwart van de dagelijkse hoeveelheid zout die nog gezond is voor de nieren. Een grote variatie in zoutgehaltes binnen producttypes duidt op mogelijkheden tot verbetering.Gemiddeld eet 85% van de Nederlanders te zout. En minder zout is beter voor de nieren. Daarom liet de Nierstichting de stichting...

Veggieburger mag zo blijven heten, kaasalternatief mag niet meer

Veggieburger mag zo blijven heten, kaasalternatief mag niet meer

Het Europees Parlement stemde vandaag tegen een door de landbouwcommissie voorgesteld verbod op het gebruik van vleesnamen voor vegaproducten. Ze stemden wel voor een verbod op plantaardige zuivelnamen.Het Europees parlement stemde over het ‘vegaburgerverbod’. Een petitie tegen het verbod, op initiatief van ProVeg, werd ruim 250.000 keer ondertekend....