Nieuwe techniek om gezondheidsclaims voor probiotica te onderbouwen

attachment-ziek-van-darmproblematiek-lactobacillus-salivarius_cropped-40-0-0-0-0

Probiotica kunnen de gezondheid bevorderen via verschillende moleculaire processen. Dat toont onderzoeksorganisatie NIZO aan met moderne genomische technieken. De uitkomsten dragen bij aan de door EFSA vereiste onderbouwing van gezondheidsclaims.

Het onderzoek werd deze maand als artikel gepubliceerd in Nature Review. Met het artikel doen onderzoekers bij NIZO food research, TI Food and Nutrition en de Universiteit van Wageningen, verslag van de nieuwste moleculaire inzichten rond probiotica. Ze geven onder meer uitleg over de interactie tussen probiotica en de slijmvliezen van het darmkanaal van de gastheer.

 

Probioticamoleculen

De auteurs geven een uitgebreide beschrijving van probioticamoleculen en de signalering in de gastheer. Ook geven ze inzicht in de opeenvolgende reacties die zeer specifiek kunnen zijn voor verschillende soorten probiotica en die verondersteld worden de gezondheid van mensen te bevorderen.


Gezondheidsclaims

Begrip van de moleculaire werking van probiotica is volgens de auteurs van essentieel belang om verbetering van de toepassingen van probiotica mogelijk te maken. Dit wordt ook sterk aangeraden door de EFSA voor de onderbouwing van gezondheidsclaims voor probiotica.

Individuele factoren

Om de reactie van een persoon op probiotica beter te kunnen beoordelen, benadrukken de auteurs ook het belang van individuele factoren, zoals genetica, eetgewoonten, levensstijl en aanwezige microbiota. Verschillende probioticastammen kunnen unieke voordelen hebben en speciaal geschikt zijn voor specifieke toepassingen om aan individuele behoeften te voldoen.

 

Nieuwe wegen

Dit onderzoeksgebied zal in de toekomst kunnen leiden tot een meer op personen toegespitste toepassing van gunstige microben, terwijl tegelijkertijd een uitbreiding van als probiotica beschouwde soorten kan worden verwacht. Beide richtingen openen nieuwe wegen voor industriële ontwikkeling in de probioticamarkt.

Lees ook op voedingnu.nl:

Chr. Hansen onderzoekt voordelen probiotica

Bifidobacterie effectief voor kinderen met obstipatie 

Meer over
Lees ook
Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat kan binnenkort mogelijk nog een grote fastfoodketen aan zijn klantenbestand toevoegen: McDonald’s. De fabrikant van vleesvervangers heeft een plantaardig alternatief ontwikkeld voor de BLT burgers.Vooralsnog gaat het om een lokale proef in Canada. Bij 28 restaurants in de Canadese provincie Ontario zet McDonald’s een plantaardige burger...