Nieuwe test kan diabetes type 1 beter voorspellen

Een nieuwe test kan beter voorspellen of een baby diabetes type 1 zal krijgen. Dat biedt mogelijkheden om complicaties te voorkomen.

In de Teddy-studie (The Environmental Determinants of Diabetes in the Young) hebben onderzoekers 7798 baby’s met een hoog risico op diabetes negen jaar lang gevolgd. Wetenschappers van de University of Exeter en de Pacific Northwest Research Institute in Seattle gebruikten deze data voor hun onderzoek naar risicofactoren. Hun onderzoek is gepubliceerd in Nature Medicine.

Informatie combineren

De onderzoekers combineerden risicofactoren als genetische aanleg, familiegeschiedenis van diabetes en het aantal autoantilichamen. Diabetes type 1 is namelijk een auto-immuunziekte, waarbij antilichamen de insuline producerende cellen in de alvleesklier aanvallen. Wanneer dit gebeurt, kan het enkele weken duren voordat de ziekte zichtbaar wordt, maar ook tientallen jaren. Door deze informatie te combineren, kan beter worden voorspeld of een kind diabetes type 1 zal krijgen. Daardoor kan preventie eerder worden ingezet.

Ontwikkeling van medicijnen

Dat is een stap voorwaarts in het onderzoek naar het voorkomen van de ziekte. Meer onderzoek kan bijvoorbeeld worden gedaan naar medicijnen die de ontwikkeling van diabetes type 1 kunnen voorkomen.

attachment-molligebaby1 Voorkomen van ketoacidose

Bovendien draagt het onderzoek bij aan het voorkomen van ketoacidose. Dat is een ernstige complicatie van diabetes type 1. Door het tekort aan insuline kan het bloed verzuren.

Eén van de onderzoekers is Dr. Lauric Ferrat van de University of Exeter. Ferrat: ‘Op dit moment krijgt 40 procent van de kinderen met de diagnose diabetes type 1 ketoacidose. Voor zeer jonge kinderen is dat levensbedreigend. Het zorgt voor lange intensieve periodes in het ziekenhuis en soms zelfs voor verlamming of de dood. Met deze methode  kunnen de kinderen vroegtijdig de juiste behandeling krijgen. Dat betekent dus een betere gezondheid.’

Toepassing voor andere ziektes

Mogelijk kan de gecombineerde methode ook werken om andere ziektes te voorspellen, die genetisch bepaald zijn en identificeerbaar zijn in kinderen. Denk bijvoorbeeld aan coeliakie, een andere auto-immuunziekte.

Lees ook
Geen geld voor megaproject FoodSwitch Wageningen UR

Geen geld voor megaproject FoodSwitch Wageningen UR

Het FoodSwitch-voorstel van Wageningen UR zou zich gaan richten op persoonlijk uitgebalanceerde voeding, de hoogste efficiency bij het gebruik van eiwitten, circulariteit in voedselketens in combinatie met biotechnologie, kunstmatige intelligentie en robotica.

Van langer leven naar zo lang mogelijk gezond leven

Van langer leven naar zo lang mogelijk gezond leven

Wereldwijd worden mensen steeds ouder. De mate waarin individu en samenleving kunnen profiteren van deze extra jaren hangt sterk af van één sleutelfactor: gezondheid. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we wereldwijd gezond ouder worden en voedingsgerelateerde, niet-overdraagbare ziekten worden voorkomen? Een gepersonaliseerde levensloopbenadering als...

Meer zink in planten dankzij 'moleculaire schakelaar'

Meer zink in planten dankzij 'moleculaire schakelaar'

Door een plant te laten denken dat het permanent zink tekort komt, hebben onderzoekers van onder andere Wageningen University & Research (WUR) het zinkgehalte weten te verhogen.