Nix introduceert speelkaarten om roken en alcohol bespreekbaar te maken

attachment-nix

NIX18 introduceert de “Aankaarten” om ouders te helpen bij het maken van afspraken over het gebruik van sigaretten en alcohol. Tijdens het Kolonisten, pimpampetten of Weerwolven komt er vanzelf een kaartje in het spel dat het onderwerp op tafel brengt. Dan is het voor vader of moeder alleen nog een kwestie van afronden.

Steeds meer ouders vinden het normaal om niet te roken en niet te drinken onder de 18; 31% van de ouders maakt deze afspraak al met betrekking tot alcohol en al 52% van de ouders maakt een afspraak over roken. Dit blijkt uit cijfers van NIX18. 71% van de ouders geeft aan het vaak lastig te vinden om het onderwerp thuis bespreekbaar te maken.

 

Hulpmiddel

Om ouders te helpen tot actie over te gaan, hebben de fabrikanten van de vijf meest populaire gezinsspellen de krachten gebundeld. Bij Kolonisten van Catan, 30 seconds, Party&CO, Pim Pam Pet en Weerwolven zit een gratis setje Aankaarten. In totaal zijn er 160.000 setjes geproduceerd en de spelkaarten passen volgens de makers goed in het spel.

 

NIX aankaarten

Aankaarten zijn speelkaarten met een hint, opdracht of vraag die gaat over NIX. Dat geeft ouders de gelegenheid om tijdens een spelletjesavond over de afspraak te beginnen. Het enige wat pa of ma moet doen is de Aankaarten ongezien aan het spel toevoegen, daarna gaat het (bijna) vanzelf. De Aankaarten worden verspreid via Intertoys en Bart Smit. Zowel de speelgoedketens als de spellenfabrikanten doen mee aan het initiatief.

 

Grenzen stellen

Staatssecretaris van Rijn over de Aankaarten: ‘Hoe je ‘m ook maakt, NIX is de afspraak. En gelukkig maken veel ouders en kinderen deze afspraak al. Heel goed om te zien dat steeds weer nieuwe manieren worden gevonden om ouders te helpen die afspraak te maken. Want ik snap heel goed dat het niet altijd makkelijk is om grenzen te stellen. Maar het is echt heel belangrijk, als kinderen bijvoorbeeld voor hun 18de niet roken, is de kans groot dat ze er nooit aan beginnen. En dat willen we natuurlijk.’

 

Over NIX18

De Aankaarten zijn onderdeel van NIX18. Deze campagne is een initiatief van het Ministerie van VWS en wordt ondersteund door diverse partners waaronder het Trimbos-instituut, NOC*NSF, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, KWF Kankerbestrijding, GGD'en, Koninklijke Horeca Nederland en het Longfonds.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Ouders willen gezonde sportkantine

Lees ook
Mogelijk verband tussen hoge bloedsuiker en depressie

Mogelijk verband tussen hoge bloedsuiker en depressie

Verhoogde bloedsuikerwaarden en schade aan de haarvaten in het brein spelen mogelijk een rol bij de ontwikkeling van depressie op latere leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek van Anouk Geraets die op 2 juli promoveerde aan de Universiteit van Maastricht.

Volop voedingsinititatieven in Duurzame Jonge 100

Volop voedingsinititatieven in Duurzame Jonge 100

De Duurzame Jonge 100 (DJ100) van 2021 is bekend gemaakt. Deze lijst zet 100 jonge ondernemers, young professionals en studenten in het zonnetje. De voedingsgerelateerde initiatieven zijn goed gerepresenteerd.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”