Nix introduceert speelkaarten om roken en alcohol bespreekbaar te maken

attachment-nix

NIX18 introduceert de “Aankaarten” om ouders te helpen bij het maken van afspraken over het gebruik van sigaretten en alcohol. Tijdens het Kolonisten, pimpampetten of Weerwolven komt er vanzelf een kaartje in het spel dat het onderwerp op tafel brengt. Dan is het voor vader of moeder alleen nog een kwestie van afronden.

Steeds meer ouders vinden het normaal om niet te roken en niet te drinken onder de 18; 31% van de ouders maakt deze afspraak al met betrekking tot alcohol en al 52% van de ouders maakt een afspraak over roken. Dit blijkt uit cijfers van NIX18. 71% van de ouders geeft aan het vaak lastig te vinden om het onderwerp thuis bespreekbaar te maken.

 

Hulpmiddel

Om ouders te helpen tot actie over te gaan, hebben de fabrikanten van de vijf meest populaire gezinsspellen de krachten gebundeld. Bij Kolonisten van Catan, 30 seconds, Party&CO, Pim Pam Pet en Weerwolven zit een gratis setje Aankaarten. In totaal zijn er 160.000 setjes geproduceerd en de spelkaarten passen volgens de makers goed in het spel.

 

NIX aankaarten

Aankaarten zijn speelkaarten met een hint, opdracht of vraag die gaat over NIX. Dat geeft ouders de gelegenheid om tijdens een spelletjesavond over de afspraak te beginnen. Het enige wat pa of ma moet doen is de Aankaarten ongezien aan het spel toevoegen, daarna gaat het (bijna) vanzelf. De Aankaarten worden verspreid via Intertoys en Bart Smit. Zowel de speelgoedketens als de spellenfabrikanten doen mee aan het initiatief.

 

Grenzen stellen

Staatssecretaris van Rijn over de Aankaarten: ‘Hoe je ‘m ook maakt, NIX is de afspraak. En gelukkig maken veel ouders en kinderen deze afspraak al. Heel goed om te zien dat steeds weer nieuwe manieren worden gevonden om ouders te helpen die afspraak te maken. Want ik snap heel goed dat het niet altijd makkelijk is om grenzen te stellen. Maar het is echt heel belangrijk, als kinderen bijvoorbeeld voor hun 18de niet roken, is de kans groot dat ze er nooit aan beginnen. En dat willen we natuurlijk.’

 

Over NIX18

De Aankaarten zijn onderdeel van NIX18. Deze campagne is een initiatief van het Ministerie van VWS en wordt ondersteund door diverse partners waaronder het Trimbos-instituut, NOC*NSF, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, KWF Kankerbestrijding, GGD'en, Koninklijke Horeca Nederland en het Longfonds.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Ouders willen gezonde sportkantine

Lees ook
Goed eten voor een goed microbioom

Goed eten voor een goed microbioom

Het eten en drinken van veel fastfood, alcohol en suiker leidt eerder tot ontstekingen in het lichaam. Een groenterijk dieet heeft juist het tegenovergestelde effect, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG.

Hoe bereik je jongeren als het over groente gaat?

Hoe bereik je jongeren als het over groente gaat?

In het zesde nummer van Voeding Nu vorig jaar werd beschreven hoe groenterijke snacks door jongeren gewaardeerd werden na introductie in schoolkantines (1). Een belangrijke vraag die hierbij naar boven kwam is: hoe communiceer je met jongeren over groente en groenterijke producten? Ook dit is onderzocht binnen het project Groente als Ingrediënt van...

Van langer leven naar zo lang mogelijk gezond leven

Van langer leven naar zo lang mogelijk gezond leven

Wereldwijd worden mensen steeds ouder. De mate waarin individu en samenleving kunnen profiteren van deze extra jaren hangt sterk af van één sleutelfactor: gezondheid. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we wereldwijd gezond ouder worden en voedingsgerelateerde, niet-overdraagbare ziekten worden voorkomen? Een gepersonaliseerde levensloopbenadering als...