Nog steeds gesjoemel met voedsel

attachment-Vlees-gehakt

Drie jaar na de paardenvleesaffaire zijn er nog steeds veel problemen met de echtheid van levensmiddelen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond die ruim 150 producten onderzocht die fraudegevoelig zijn. Eén op de vijf keer had een product een afwijking.

In totaal werden 156 producten onderzocht op authenticiteit. Bij 21% van deze producten werden afwijkingen geconstateerd. De voornaamste afwijkingen werden gevonden in  manukahoning, waar de echtheid in 50% van de gemeten producten afweek. Daarna vond de bond de meeste afwijkingen in lamsvlees (47%), extra vergine olijfolie (31%), oregano (11%) en kabeljauw (3%).

Nul procent lamsvlees

Voor lamsvleesonderzoek werden 10 lamscurries, 10 porties lamsgehakt en 10 keer lamsshoarma of kebab gekocht. 14 van de minstens 30 bleken niet uit puur lamsvlees te bestaan. Zes keer zat er helemaal geen lamsvlees in. In plaats daarvan bevatte het  product rund- of kalkoenvlees.

DNA analyses

Methodes die veel worden gebruikt om de echtheid van producten te controleren zijn gebaseerd op DNA-analyses, spectroscopie en isotopenanalyse. Ook worden financiële controles toegepast om in- en uitgaande stromen bij bedrijven te onderzoeken.

Olijvenblaadjes strooien

‘Het is toch te gek voor woorden dat je lamsvlees bestelt, maar vervolgens iets krijgt dat geen lamsvlees  bevat’, zegt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond. ‘Of dat je oregano denkt te kopen en vervolgends vooral olijvenblaadjes over je eten strooit. Of je koopt extra vergine olijfolie of manukahoning, maar wordt afgescheept met producten van veel mindere kwaliteit. Ons onderzoek toont aan dat er nog volop werk aan de winkel is voor de levensmiddelensector en de overheid om voedselfraude te voorkomen en producten waarmee gesjoemeld is uit de schappen te houden.’

Maatregelen

Drie jaar geleden, na de paardenvleesaffaire, presenteerde de Consumentenbond zeven maatregelen tegen voedselfraude. ‘Enkele daarvan zijn opgevolgd, maar er valt nog veel te verbeteren. Wij blijven pleiten voor verplichte checks op authenticiteit en een meldplicht voor supermarkten en fabrikanten als zij afwijkingen constateren’, aldus Combée.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
82% van de Nederlanders let dagelijks op voeding

82% van de Nederlanders let dagelijks op voeding

Het overgrote deel van de Nederlanders (82%) zegt dagelijks bewuste voedingskeuzes te maken. Men let daarbij meer op het eten van voldoende groente en fruit dan op suiker- en vetinname. Toch is voor slechts 1% gezond eten en drinken inmiddels een gewoonte. Dit blijkt uit de Healthy Lifestyle Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim...

Voeding in de media - week 39

Voeding in de media - week 39

Resultaat Wetsvoorstel elektronishe gegevensuitwisseling in de zorg, waarneming van smaak door baby’s in de baarmoeder en circulaire systemen tegen hongersnood. Dit lazen we deze week in de media over voeding.

Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Consumenten aten tijdens coronajaar 2020 minder vlees. Het vleesverbruik daalde met 1,9 kilo per persoon. De vermoedelijke oorzaak is de sluiting van de horeca. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van Wakker Dier.