Nog steeds gesjoemel met voedsel

attachment-Vlees-gehakt

Drie jaar na de paardenvleesaffaire zijn er nog steeds veel problemen met de echtheid van levensmiddelen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond die ruim 150 producten onderzocht die fraudegevoelig zijn. Eén op de vijf keer had een product een afwijking.

In totaal werden 156 producten onderzocht op authenticiteit. Bij 21% van deze producten werden afwijkingen geconstateerd. De voornaamste afwijkingen werden gevonden in  manukahoning, waar de echtheid in 50% van de gemeten producten afweek. Daarna vond de bond de meeste afwijkingen in lamsvlees (47%), extra vergine olijfolie (31%), oregano (11%) en kabeljauw (3%).

Nul procent lamsvlees

Voor lamsvleesonderzoek werden 10 lamscurries, 10 porties lamsgehakt en 10 keer lamsshoarma of kebab gekocht. 14 van de minstens 30 bleken niet uit puur lamsvlees te bestaan. Zes keer zat er helemaal geen lamsvlees in. In plaats daarvan bevatte het  product rund- of kalkoenvlees.

DNA analyses

Methodes die veel worden gebruikt om de echtheid van producten te controleren zijn gebaseerd op DNA-analyses, spectroscopie en isotopenanalyse. Ook worden financiële controles toegepast om in- en uitgaande stromen bij bedrijven te onderzoeken.

Olijvenblaadjes strooien

‘Het is toch te gek voor woorden dat je lamsvlees bestelt, maar vervolgens iets krijgt dat geen lamsvlees  bevat’, zegt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond. ‘Of dat je oregano denkt te kopen en vervolgends vooral olijvenblaadjes over je eten strooit. Of je koopt extra vergine olijfolie of manukahoning, maar wordt afgescheept met producten van veel mindere kwaliteit. Ons onderzoek toont aan dat er nog volop werk aan de winkel is voor de levensmiddelensector en de overheid om voedselfraude te voorkomen en producten waarmee gesjoemeld is uit de schappen te houden.’

Maatregelen

Drie jaar geleden, na de paardenvleesaffaire, presenteerde de Consumentenbond zeven maatregelen tegen voedselfraude. ‘Enkele daarvan zijn opgevolgd, maar er valt nog veel te verbeteren. Wij blijven pleiten voor verplichte checks op authenticiteit en een meldplicht voor supermarkten en fabrikanten als zij afwijkingen constateren’, aldus Combée.

Lees ook
Run op luxe vlees, vis en bakproducten in coronajaar

Run op luxe vlees, vis en bakproducten in coronajaar

Het afgelopen coronajaar heeft opvallende verschuivingen teweeggebracht in de boodschappen die online werden besteld. De behoefte aan luxe vlees en vis groeide in 2020 zeer sterk en Nederlanders kochten veel meer koffie. Ook kreeg de verkoop van schoonmaakproducten een impuls.Dat blijkt uit de jaarlijkse analyse van online supermarkt Picnic. Op basis...

Brood zit weer in de lift, corona zorgt voor gunstige positie bakkers.

Brood zit weer in de lift, corona zorgt voor gunstige positie bakkers.

Misschien wordt de Nederlandse bakker wel de graanbarista van de toekomst? Die uitspraak doet marketingstrateeg Frank Janssen van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) op basis van de jongste consumptiecijfers over brood. Eén ding maken die cijfers alvast duidelijk: goed brood en granen winnen aan populariteit.De jongste consumptiecijfers waarover het...

Nederlanders fan van lekkers: ‘Eerst genieten, in januari zien we wel verder’

Nederlanders fan van lekkers: ‘Eerst genieten, in januari zien we wel verder’

Nederlanders trakteerden zichzelf tijdens het afgelopen coronajaar vooral op chocolade, chips en zoutjes. Een merendeel is zich bewust van de eigen verantwoordelijkheid voor een gezond gewicht.Dit blijkt uit onderzoek van branchevereniging VBZ voor koek, snoep, chocolade, zoutjes en nootjes, uitgevoerd door Peil.nl. 3000 Nederlanders tussen de 18 en...