Nog steeds gesjoemel met voedsel

attachment-Vlees-gehakt

Drie jaar na de paardenvleesaffaire zijn er nog steeds veel problemen met de echtheid van levensmiddelen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond die ruim 150 producten onderzocht die fraudegevoelig zijn. Eén op de vijf keer had een product een afwijking.

In totaal werden 156 producten onderzocht op authenticiteit. Bij 21% van deze producten werden afwijkingen geconstateerd. De voornaamste afwijkingen werden gevonden in  manukahoning, waar de echtheid in 50% van de gemeten producten afweek. Daarna vond de bond de meeste afwijkingen in lamsvlees (47%), extra vergine olijfolie (31%), oregano (11%) en kabeljauw (3%).

Nul procent lamsvlees

Voor lamsvleesonderzoek werden 10 lamscurries, 10 porties lamsgehakt en 10 keer lamsshoarma of kebab gekocht. 14 van de minstens 30 bleken niet uit puur lamsvlees te bestaan. Zes keer zat er helemaal geen lamsvlees in. In plaats daarvan bevatte het  product rund- of kalkoenvlees.

DNA analyses

Methodes die veel worden gebruikt om de echtheid van producten te controleren zijn gebaseerd op DNA-analyses, spectroscopie en isotopenanalyse. Ook worden financiële controles toegepast om in- en uitgaande stromen bij bedrijven te onderzoeken.

Olijvenblaadjes strooien

‘Het is toch te gek voor woorden dat je lamsvlees bestelt, maar vervolgens iets krijgt dat geen lamsvlees  bevat’, zegt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond. ‘Of dat je oregano denkt te kopen en vervolgends vooral olijvenblaadjes over je eten strooit. Of je koopt extra vergine olijfolie of manukahoning, maar wordt afgescheept met producten van veel mindere kwaliteit. Ons onderzoek toont aan dat er nog volop werk aan de winkel is voor de levensmiddelensector en de overheid om voedselfraude te voorkomen en producten waarmee gesjoemeld is uit de schappen te houden.’

Maatregelen

Drie jaar geleden, na de paardenvleesaffaire, presenteerde de Consumentenbond zeven maatregelen tegen voedselfraude. ‘Enkele daarvan zijn opgevolgd, maar er valt nog veel te verbeteren. Wij blijven pleiten voor verplichte checks op authenticiteit en een meldplicht voor supermarkten en fabrikanten als zij afwijkingen constateren’, aldus Combée.

Lees ook
'Merendeel Nederlanders blije ontbijters'

'Merendeel Nederlanders blije ontbijters'

De meeste Nederlanders slaan het bijna nooit over. Volgens de uitkomsten van een enquête in opdracht van Zespri Kiwifruit zorgt het ontbijten bij velen voor een goed humeur.Het Kiwibedrijf liet 2000 Nederlanders ondervragen over hun ontbijtgewoontes. 77 procent van de ondervraagden neemt iedere dag tijd om te ontbijten. Bijna 8 op de 10 Nederlanders...

Alternatieve eiwitten steeds meer geaccepteerd, maar consumptie blijft achter

Alternatieve eiwitten steeds meer geaccepteerd, maar consumptie blijft achter

Hoewel steeds meer Nederlanders minder vlees, zuivel en eieren willen eten, stijgt de consumptie van eiwitten uit alternatieve bronnen niet. Sinds 2015 daalde het aantal typische vleeseters met zo’n tien procent. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research.Onderzoekers van de Wageningen Economic Research brachten in 2019 de eiwitconsumptie...

Vlees voert niet altijd de boventoon, waardering voor plantaardig eten varieert met eetstijl

Vlees voert niet altijd de boventoon, waardering voor plantaardig eten varieert met eetstijl

De professionals zijn het allang eens dat een meer plantaardig en minder dierlijk dieet gunstig is voor de gezondheid van mens en milieu. Nu het grote publiek nog. Dat verandert het voedselconsumptiegedrag nog maar mondjesmaat in deze richting. Toch is te wijzen op bewegingsruimte. Vlees en vis zingen niet altijd en bij iedereen een toontje hoger dan...