Nog steeds in de ban van de EHEC-bacterie

attachment-cucumber1

Europa is nog steeds in de ban van de EHEC-bacterie, een gevaarlijke variant van E.coli. De EHEC-bacterie heeft volgens de laatste bronnen nu van 16 mensen het leven geëist. Allen waren afkomstig uit Duitsland of verbleven daar tijdelijk. Tot op heden is het nog onduidelijk wat nu precies de bron is van de besmetting.

Lang werd gedacht dat de besmetting afkomstig was van komkommers uit Spanje. Dit is echter onderuit gehaald nu uit laboratoriumtesten is gebleken dat de Spaanse komkommers niet de oorzaak van de besmetting zijn.

 

EFSA

De Europese voedselveiligheidsorganisatie (EFSA) volgt de EHEC-uitbraak in Duitsland nauwgezet. Om snel te kunnen reageren op adviesvragen heeft de EFSA samen met de Europese Commissie, de lidstaten, het Europese Centrum voor ziektepreventie (ECDC) en de Europese Laboratoriumorganisatie (VTEC) interne procedures opgesteld.

 

Met de lidstaten en het ECDC verzamelt de EFSA data over voedselvergiftiging uit heel Europa. Deze informatie geldt als waardevolle informatie over soortgelijke uitbraken die in het verleden plaatsvonden.

 

Geen groente

Hoewel komkommers waarschijnlijk niet de oorzaak van de besmetting zijn,  laten onze Oosterburen de groente massaal links liggen, wat de groentesector veel geld kost. De uitbraak van de bacterie kost de Nederlandse telers zo’n 30 miljoen euro schade per week. Om de hoogste financiële nood te verlichten heeft staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) 10 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dit geld gaat naar telers die hun producten door de uitbraak van de bacterie niet meer kunnen verkopen aan Duitsland.

 

nVWA

De nieuwe Voedsel en Warenautoriteit (nVWA) is aan het onderzoeken of Nederland zich ook zorgen moet maken. Verschillende groenten worden getest en 168 monsters zijn afgenomen. Tot nu toe is er nog geen EHEC-besmetting vastgesteld bij de groenten. De nVWA blijft extra monsters nemen totdat de definitieve bron van de EHEC-besmetting in Duitsland is vastgesteld. De monsters zijn genomen in supermarkten, groothandelaren en bij telers.

 

 

Voor meer informatie:

www.vmt.nl

www.gezondheidsnet.nl

www.vwa.nl

www.efsa.europa.eu

Meer over
Lees ook
Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat kan binnenkort mogelijk nog een grote fastfoodketen aan zijn klantenbestand toevoegen: McDonald’s. De fabrikant van vleesvervangers heeft een plantaardig alternatief ontwikkeld voor de BLT burgers.Vooralsnog gaat het om een lokale proef in Canada. Bij 28 restaurants in de Canadese provincie Ontario zet McDonald’s een plantaardige burger...