NPN: ‘Gezondheidsraad schiet tekort in het suppletieadvies’

attachment-olie

NPN, de bracheorganisatie voor gezondheidsproducten, vindt dat in de Richtlijnen goede voeding 2015 de rol van voedingssupplementen zijn onderbelicht. Dit meldt directeur NPN, voedingskundige Saskia Geurts in een persbericht.

Vorige week zijn de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding bekend gemaakt door de Gezondheidsraad. Hierin worden enkele voedingssupplementen met vitamine C of D aanbevolen voor diverse doelgroepen, zoals D voor kinderen, ouderen en mensen met een getinte huidskleur. Volgens Geurts zijn er meer veelvoorkomende tekorten zijn, waardoor dit advies te kort schiet.

Richtlijnen goede voeding

Volgens de Gezondheidsraad zouden we meer groente, fruit, noten en vis moeten eten. Geurts is het eens met dit advies, alleen eet volgens haar slechts 2 procent van de Nederlanders volgens deze Richtlijnen.

Voedingssupplementen

Volgens de NPN-directeur gebruikt bijna de helft van de Nederlanders voedingssupplementen. Supplementen worden nu ingezet als aanvulling op een goede voeding, terwijl de gezondheidsraad heeft gekeken naar het effect op chronische ziekten. Ze zegt: ‘De Gezondheidsraad heeft een aantal relaties gevonden waar het bewijs te licht voor is beoordeeld. Het is belangrijk daar meer onderzoek naar te doen, want er valt op dat vlak nog veel gezondheidswinst te boeken en zorgkosten te besparen.’

Visolie

De NPN vindt het opmerkelijk dat de gezondheidsraad zijn aanbeveling voor vis heeft verlaagd naar 1 keer per week vette vis eten. Volgens Geurts is de inname van visvetzuren (omega-3) in Nederland al heel laag. Zij zegt dat suppletie van visoliecapsules zou kunnen helpen om meer omega-3 vetzuren binnen te krijgen om de goede gezondheid te ondersteunen. Volgens de Gezondheidsraad is er in wetenschappelijk onderzoek alleen voldoende bewijs voor een positief effect van vette vis naar voren en niet van visolie uit supplementen.

Lees verder op Voeding Nu online:

Ziektelast ongezonde voeding vergelijkbaar met die van roken

Geen verschil in opname omega-3 uit vis- of krillolie

Lees ook
Nutri-Score kan nuttige aanvulling zijn op voedingsvoorlichting

Nutri-Score kan nuttige aanvulling zijn op voedingsvoorlichting

Het voedselkeuzelogo Nutri-Score kan een waardevolle aanvulling zijn op de bestaande voedingsvoorlichting, zegt de Gezondheidsraad. Dit geldt in het bijzonder voor mensen die met de huidige voorlichting moeilijk te bereiken zijn en die vaker een ongezond voedingspatroon hebben. Het logo heeft wel tekortkomingen die volgens de Gezondheidsraad voortvarend...

Nut en risico’s van voedingssupplementen

Nut en risico’s van voedingssupplementen

Vitamines en mineralen zijn nodig voor het behoud van een goede gezondheid en de preventie van chronische ziekten. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon levert voor veel mensen voldoende van deze microvoedingsstoffen (1). Het slikken van een vitaminen/mineralensupplement geeft voor hen geen extra gezondheidsvoordeel (2).

Voeding in de media - week 39

Voeding in de media - week 39

Resultaat Wetsvoorstel elektronishe gegevensuitwisseling in de zorg, waarneming van smaak door baby’s in de baarmoeder en circulaire systemen tegen hongersnood. Dit lazen we deze week in de media over voeding.

Niets meer missen over voeding?

 

Abonneer
 

of

Meld je aan voor de nieuwsbrief