NVWA-Buro: vermijd voedingssupplementen met zilverkaars

zilverkaars

Pijn in borst of buik, diarree, misselijkheid of zelfs bloedingen en leveraandoeningen; het zijn enkele symptomen die worden veroorzaakt door voedingssupplementen met extracten of onderdelen van de plant zilverkaars. Volgens het NVWA-BuRo moeten specifieke gebruikersgroepen worden gewaarschuwd voor de risico’s.

Extracten van de wortel en wortelstok van de zilverkaars, die ook bekend staat als vrouwenwortel, worden gebruikt voor de behandeling van overgangsklachten zoals opvliegers en hevig transpireren, bij menstruatieklachten en om weeën op te wekken.

Risicogroepen

De waarschuwing om geen voedingssupplementen met zilverkaars meer te consumeren, gaat uit naar:

  • zwangere en lacterende vrouwen
  • kinderen
  • patiënten met (een geschiedenis van) leveraandoeningen
  • patiënten die een behandeling ondergaan of hebben ondergaan voor borstkanker of andere hormoonafhankelijke tumoren
  • mensen die overgevoelig zijn voor de actieve bestanddelen van zilverkaars

Advies aan minister

De risicogroepen moeten volgens BuRo worden gewaarschuwd voor de risico’s die kunnen samenhangen met zilverkaarsgebruik. Dat adviseert BuRO, een onafhankelijk adviesorgaan bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, aan de minister voor Medische zorg en Sport.

Ook adviseert BuRo de minister:

  • Stel eisen aan de grondstoffen en ingrediënten die worden gebruikt voor kruidenpreparaten met zilverkaars;
  • Stel eisen aan het productieproces van zilverkaarsextracten, zoals het standaardiseren van extracten of produceren van extracten volgens in monografieën vastgelegde extractiemethoden;
  • Laat zilverkaarsproducten etiketteren en voorzien van waarschuwingen voor overdosering bij gebruik, met name door hoog risicogroepen.

Nadelig voor risicogroepen

BuRO concludeert op basis van resultaten van onderzoek bij de mens en informatie uit proefdieronderzoek, dat doseringen van zilverkaarsextracten tot 40 mg/dag over het algemeen als veilig kunnen worden beschouwd. Maar door het ontbreken van informatie over het veilige gebruik van zilverkaars tijdens zwangerschap, lactatie of door kinderen, is de veilige dosering van 40 mg/dag niet van toepassing op deze risicogroepen.

Onbekende samenstelling zilverkaars

Daarnaast concludeert BuRO dat de veiligheid en werkzaamheid van niet-gestandaardiseerde zilverkaarsextracten moeilijk kan worden beoordeeld, omdat de samenstelling dan niet (volledig) bekend is. Dit leidt tot een onbekende samenstelling van het extract en mogelijk tot een blootstelling die hoger is dan 40 mg/dag. Een dergelijk extract kan ook andere toxische stoffen bevatten die nadelige gezondheidseffecten kunnen veroorzaken.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum via de NVWA-website of via 0900-03 88.

Lees ook
Voedingscentrum vertaalt voedingsadviezen voor zwangeren naar de praktijk

Voedingscentrum vertaalt voedingsadviezen voor zwangeren naar de praktijk

Het Voedingscentrum vat de voedingsaanbevelingen voor zwangere mensen van de Gezondheidsraad nog eens samen en geeft daarbij voorbeelden hoe je de adviezen in de praktijk kunt brengen met online tools, supplementen en vermijding van bepaalde stoffen. Voeding Nu dook daarbij nog eens de rapporten in voor verduidelijking en aanvulling.

Cursus kindervoeding en kinderdiëtetiek

Cursus kindervoeding en kinderdiëtetiek

Bij HAN University of Applied Sciences start 16 december de vernieuwde post-HBO cursus Kindervoeding en kinderdiëtetiek voor diëtisten en verwante professionals.

Interview: Marianne Geleijnse, vicevoorzitter Gezondheidsraad

Interview: Marianne Geleijnse, vicevoorzitter Gezondheidsraad

Voor het eerst in de geschiedenis komt de Gezondheidsraad met speciale voedingsaanbevelingen en voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor zwangere vrouwen. Een van de opvallende punten: zwangeren wordt aanbevolen meer vis te eten dan de algemene bevolking. Prof. dr. Marianne Geleijnse, vicevoorzitter van de Gezondheidsraad is trots: “Het advies...