NVWA: kwaliteit olijfolie voldoet aan eisen

attachment-Olijfolie

Bijna alle door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) onderzochte monsters extra kwaliteit olijfolie voldoen aan de kwaliteitseisen.

De voedselautoriteit analyseerde 55 monsters. Bij drie daarvan constateerde de NVWA “geringe afwijkingen. De NVWA voerde het onderzoek uit in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Olijfolie

De NVWA richtte haar controles op groothandels, supermarkten en speciaalzaken. De inspecteurs bezochten hiervoor 21 bedrijven namen daarbij 55 verschillende olijfoliën met de aanduiding ‘extra kwaliteit van 1e persing’ onder de loep.

Kwaliteitseisen

De olijfoliën kwamen vooral uit Italië en Spanje. De drie geteste olijfoliën die niet voldeden aan de kwaliteitseisen zijn afkomstig uit Griekenland, Portugal en Turkije. In deze producten bleek bijvoorbeeld dat het percentage oliezuur te hoog was. De NVWA rapporteerde dit aan de autoriteiten in de herkomstlanden.

Voedselfraude

Niet alleen in Nederland waar jaarlijks 16.000 ton olijfolie op de markt vindt dit olijfolie-onderzoek jaarlijks plaats, maar ook in andere lidstaten van de Europese Unie (EU). Doel is het bevorderen van de kwaliteit, eerlijke handel en het bestrijden van fraude.

Etiket

Zo bekijken onderzoekers aan de hand van een aantal kenmerken of de kwaliteit van de olijfolie correspondeert met de opgegeven categorie op het etiket: gaat het hier daadwerkelijk ok extra kwaliteit olijfolie. Aan de hand van een aantal kenmerken wordt onderzocht of de kwaliteit van de olijfolie overeenkomt met de opgegeven categorie op het etiket.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
NVWA: Allergeneninformatie moet beter

NVWA: Allergeneninformatie moet beter

Veel bedrijven hebben de allergeeninformatie niet goed op orde. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na inspecties van bijna 13.000 bedrijven in de retail, ambacht en horeca. 60 procent van deze bedrijven informeert de klant onvoldoende over allergenen.

Voeding in de media - week 39

Voeding in de media - week 39

Resultaat Wetsvoorstel elektronishe gegevensuitwisseling in de zorg, waarneming van smaak door baby’s in de baarmoeder en circulaire systemen tegen hongersnood. Dit lazen we deze week in de media over voeding.

Nutri-Score langs de EFSA-meetlat

Nutri-Score langs de EFSA-meetlat

Volgens literatuuronderzoek voldoet Nutri-Score niet aan alle wetenschappelijke eisen voor gezondheidsclaims van de EFSA. Zo leidt Nutri-Score niet tot een verhoogde aankoop van gezonde producten door consumenten.