‘NVWA moest krachtiger optreden bij uitbraak salmonella’

attachment-zalm

De bron van de uitbraak van salmonella in gerookte zalm is vorig jaar opgespoord, maar de beheersing van een dergelijke uitbraak moet beter. Dat schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het rapport ‘Salmonella in gerookte zalm’, dat vandaag is gepubliceerd.

Zowel zalmproducent Foppen als de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) bleken onvoldoende voorbereid op een voedselveiligheidsprobleem van deze omvang. Er was te weinig afstemming tussen bedrijven en overheidsinstanties waardoor verwarring ontstond.

 

Van vier mensen is hun overlijden in verband gebracht met de salmonellabesmetting. Tegen het einde van het jaar telde het RIVM 1.200 door laboratoriumonderzoek bevestigde en geregistreerde ziektegevallen. Het daadwerkelijke aantal ligt naar schatting rond de 23.000 ziektegevallen.

 

Duurzaamheid oorzaak besmettingshaard

De besmettingshaard werd gevonden in een productielijn in de Griekse vestiging van Foppen. Daar bleek dat de bacterie zich had genesteld in de poreuze kern van herbruikbare platen waarop de vis tijdens de productie over een lopende band werd gevoerd. De gebruikelijke wegwerpschalen waren uit oogpunt van duurzaamheid vlak voor de uitbraak vervangen door deze poreuze platen.

 

Firma Foppen zegt in een persbericht dat het bedrijf tevreden is met het rapport en zijn veiligheidssysteem aangepast heeft om een dergelijke uitbraak in de toekomst te vermijden.

 

Onduidelijkheid na uitbraak salmonella

De bron van de uitbraak is door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) opgespoord. Daarna bleken zowel de overheid als de betrokken bedrijven niet goed voorbereid op een uitbraak van deze omvang. Door de manier waarop de NVWA communiceerde, was het bij Foppen en supermarkten niet meteen duidelijk hoe te handelen.

 

Hoewel voedselbedrijven primair zelf de verantwoordelijkheid hebben besmette producten van de markt te halen, heeft de NVWA als nationale toezichthouder de taak toe te zien op incidentbestrijding door overheidsorganisaties en bedrijven. Dat betekent dat de NVWA ook krachtig moet kunnen optreden als een uitbraak een grote omvang heeft.

 

Verschillende media hebben de NVWA om een reactie gevraagd. De NVWA verwijst echter door naar het ministerie van Volksgezondheid. Momenteel is het onduidelijk wanneer minister Edith Schippers met een inhoudelijke reactie zal komen.

 

Rol van voedingsindustrie

Volgens het rapport toont de uitbraak dat de voedselverwerkende industrie zich beter moet voorbereiden op dergelijke onverwachte risico’s. Dat vraagt om een alerte en kritische houding ten aanzien van veranderende productieomstandigheden en signalen die kunnen wijzen op kwetsbaarheden in het productieproces. Ook moeten traceringssysteem worden verbeterd. Deze systemen moeten voorbereid zijn op een recall van een productie die zich uitstrekt over meerdere weken of maanden.

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...