NVWA: pas op voor DNP in afslankmiddelen

capsules

Beeld: Pietro Jeng via Pexels

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor de aanwezigheid van DNP in afslankmiddelen op de Nederlandse markt. DNP is een toxische stof die bij gebruik ernstige gezondheidsgevolgen kan hebben.

Op dit moment loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar een mogelijke Nederlandse aanbieder van afslankmiddelen die DNP bevatten. Dergelijke producten worden niet via reguliere webshops aangeboden, maar via bijvoorbeeld social media of op het dark web. Op basis van de aanwijzigingen over DNP roept de NVWA alvast op om dergelijke producten niet te kopen of te gebruiken.

2,4-dinitrophenol (DNP), ook wel bekend onder de namen Dinosan, Dnoc, Solfo Black, Nitrophen, Aldifen en Chemox, is een chemische stof die in het verleden in de Verenigde Staten als medicijn op de markt is geweest voor de behandeling van obesitas, schrijft de NVWA in het persbericht. Mensen kunnen overlijden na inname van 1-3 gram DNP per dosering. Ook bij lagere doseringen heeft DNP nadelige effecten, zoals huiduitslag, cataract (staar) en effecten op hart en bloedvaten en het zenuwstelsel. Dit gebeurde meerdere keren in onder andere Nederland, waarop de NVWA ook in 2015 en 2017 waarschuwde voor de stof. In 2017 bracht het Bureau Risicobeoordeling en Onderzoek (BuRO) van de NVWA een risicobeoordeling uit over de schadelijkheid van DNP voor de volksgezondheid.

Meer over
Lees ook
NVWA publiceert handboek Voedingssupplementen voor het bedrijfsleven

NVWA publiceert handboek Voedingssupplementen voor het bedrijfsleven

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het nieuwe Handboek Voedingssupplementen, verrijkte levensmiddelen en kruidenpreparaten gepubliceerd. Het handboek is bedoeld voor het bedrijfsleven als hulpmiddel om ervoor te zorgen dat zij voldoet aan de Nederlandse en Europese Warenwet.

Lijst met onveilige stoffen in voedingssupplementen wordt opgenomen in Warenwet

Lijst met onveilige stoffen in voedingssupplementen wordt opgenomen in Warenwet

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het plan om begin 2023 een lijst met onveilige stoffen in voedingssupplementen op te nemen onder de Warenwet. Hiermee wil het ministerie onveilige voedingssupplementen aanpakken en de veiligheid van supplementen op de Nederlandse markt beter waarborgen.

NVWA publiceert nieuw Handboek Voedings- en gezondheidsclaims

NVWA publiceert nieuw Handboek Voedings- en gezondheidsclaims

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft een nieuw Handboek Voedings- en gezondheidsclaims gepubliceerd. In het handboek is te lezen aan welke wettelijke verplichtingen moet worden voldaan bij het gebruik van voedings- of gezondheidsclaims.

Niets meer missen over voeding?

 

Abonneer
 

of

Meld je aan voor de nieuwsbrief