Oesters en mosselen uit Oosterschelde veilig voor consumptie

9 augustus 2022 Redactie Vismagazine Vismagazine

Vanwege de hoge PFAS-gehaltes in de Westerschelde besloot de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) ook metingen uit te voeren in de Oosterschelde. Hieruit blijkt dat consumenten mosselen en oesters uit de Oosterschelde veilig kunnen eten.

In de Westerschelde kwam PFAS terecht doordat de Amerikaanse chemiefabriek 3M bij het Vlaamse Zwijndrecht de stof in de Schelde loosde. Het RIVM adviseerde daarom consumenten om zo min mogelijk vis uit de Westerschelde te eten. Met dit advies richtte het RIVM zich vooral op hobbyvissers aangezien er nauwelijks commerciële visserij plaatsvindt op de Westerschelde.

Dat geldt niet voor de Oosterschelde, waar onder andere mosselen en oesters worden gekweekt. Vanwege de zorgen rondom de hoge PFAS-gehaltes in de Westerschelde besloot NVWA metingen uit te voeren in de Oosterschelde. Hieruit bleek dat het PFAS-gehalte in de Oosterschelde ver onder de risicogrens ligt. Liefhebbers van mosselen en oesters kunnen dus onbezorgd genieten van deze Zeeuwse lekkernij.

Bron: PZC

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Dit artikel verscheen eerder op: Vismagazine

Altijd op de hoogte blijven?