Omgeving school ongezonder, schoolkantines gezonder

McDonald's restaurant

Het aanbod met ongezond voedsel in de buurt van scholen is de afgelopen jaren toegenomen. Het eten in de schoolkantines werd gezonder.

Vooral in buurten met mensen met lage inkomens nam het aantal zaken met ongezonde voeding toe. In de afgelopen vijf jaar kwamen er in totaal 34 procent fastfoodrestaurants en 98 procent lunchrooms bij. Het aantal bakkers, slagers en groenteboeren nam af. Dat komt naar voren in cijfers van onderzoeksbureau Locatus in opdracht van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG).

Eten buiten de schoolkantine

JOGG constateert dat veel jongeren in het voortgezet onderwijs buiten de schoolmuren snacken of lunchen. Volgens directeur Marjon Bachra zouden gemeenten het voedingsaanbod in de buurt van scholen meer aandacht moeten geven. Zij waarschuwt voor het verarmen van het voedselaanbod rond scholen.

Samenwerken

'We zien een snelle groei van scholen die gezond eten al de norm maken. Ook gemeenten moeten nu bijvoorbeeld in hun regelgeving aandacht schenken aan het voedingsaanbod in de buurt van scholen. Een gezonde leefomgeving creëer je door met iedereen samen te werken,' aldus Marjon Bachra.

Het aantal scholen dat werkt volgens de richtlijnen voor een gezonde voeding van het Voedingscentrum nam toe tot ruim twintig procent. Vijftien jaar geleden was dat zo’n vijf procent.

Lees ook
Leestip: Salt, sugar, fat door Michael Moss

Leestip: Salt, sugar, fat door Michael Moss

Elke vrijdag deelt de redactie van Voeding Nu een kijk-, luister- of leestip. Vandaag tippen we het boek Salt, sugar, fat van Michael Moss.

Volop voedingsinititatieven in Duurzame Jonge 100

Volop voedingsinititatieven in Duurzame Jonge 100

De Duurzame Jonge 100 (DJ100) van 2021 is bekend gemaakt. Deze lijst zet 100 jonge ondernemers, young professionals en studenten in het zonnetje. De voedingsgerelateerde initiatieven zijn goed gerepresenteerd.

Cursus kindervoeding en kinderdiëtetiek

Cursus kindervoeding en kinderdiëtetiek

Bij HAN University of Applied Sciences start 16 december de vernieuwde post-HBO cursus Kindervoeding en kinderdiëtetiek voor diëtisten en verwante professionals.