Onbewerkte voeding gunstig voor reuma en Multiple Sclerose patiënten

Woman Buying Fresh Vegetables At Farmers Market Stall

Het eten van meer onbewerkte voeding, groente en fruit en het matigen van suiker en koolhydraten heeft een positief effect op de ervaren gezondheid en het welbevinden van patiënten die aan reuma of Multiple Sclerose (MS) lijden. Dit constateren onderzoekers van het Louis Bolk instituut in twee onderzoekersrapporten die het instituut deze maand uit heeft gebracht in samenwerking met stichting Voeding Leeft, stichting MS anders en het Maxima Medisch Centrum.

Met twee voedingsinterventies bij ruim 120 reuma- en 180 MS-patiënten, wilden de onderzoekers de haalbaarheid en waardering van het specifieke voedingsconcept van de stichting Voeding Leeft onderzoeken, en patiënten zelf laten ervaren wat verse en onbewerkte voeding met hen doet. 

Uitgebreide begeleiding

Door middel van bijeenkomsten, informatiefolders en toegang tot een online community werden de deelnemers in het onderzoek begeleid. Door deze groepsopzet wisten de meesten zich goed aan de richtlijnen te houden: minder koolhydraten en suiker, en in plaats daarvan meer onbewerkte groenten en fruit.

Positief ontvangen

Uit de bevindingen concluderen de onderzoekers dat veranderingen van het eetpatroon zoals beschreven door reuma- en MS-patiënten, positief worden ontvangen en implementeerbaar zijn. De interventie leidde over het algemeen tot een lagere intensiteit van ziektegerelateerde klachten en minder vermoeidheid. Daarnaast geven de deelnemers aan een betere gezondheid en welzijn te hebben ervaren, zowel tijdens als zes maanden na het voedingsonderzoek.

‘Kleine obstakels’

Het anders leren eten bleek voor sommige deelnemers ingewikkeld te zijn. De bereidingstijd van maaltijden lijkt soms langer en ook het laten staan van tussendoortjes was niet altijd gemakkelijk. ‘Gezien de grote groep deelnemers die duidelijke gezondheidswinst boekte zijn dit kleine obstakels’, vindt Peter Voshol, onderzoeker Voeding en Gezondheid bij het Louis Bolk Instituut.

Lees ook
HAK onthult het ‘intelligente groentebord’ voor kinderen

HAK onthult het ‘intelligente groentebord’ voor kinderen

Nadat groentefabrikant HAK in december meldde dat het werkte aan de ontwikkeling van een 'intelligent' groentebord dat kinderen moet verleiden dagelijks meer groenten te eten, is het zover. Vandaag presenteert HAK het ‘Helpende Bord’ en onthult de achterliggende inzichten die leidden tot het uiteindelijk ontwerp, vormgeving en kleurstelling.HAK wil...

Trending in 2021: stijging groenteconsumptie en duurzame landbouw

Trending in 2021: stijging groenteconsumptie en duurzame landbouw

Innovatiemanager Friek van Helden en Marketing Directeur Lianne Hanenberg van Bonduelle Benelux zien veel positieve ontwikkelingen in de voedingswereld: consumenten willen voor hun gezondheid en het milieu naar een meer plantaardige voeding en raken ervan doordrongen dat de groenteconsumptie echt omhoog moet. ‘Het fijne is’, vindt Hanenberg, ‘dat we...

Stimuleren van de groente- en fruitconsumptie via kinderdagverblijven

Stimuleren van de groente- en fruitconsumptie via kinderdagverblijven

Het kinderdagverblijf lijkt de ideale plaats om het eten van groente en fruit door kinderen te bevorderen. In samenwerking met kinderdagverblijven en diverse bedrijven, testten onderzoekers van Wageningen Food & Biobased Research en het Louis Bolk Instituut daarom diverse methoden om juist daar jonge kinderen te stimuleren meer groente en fruit te eten.Het...