Onderzoek GGD Amsterdam: Jongeren drinken 2 à 3 glazen frisdrank per dag
Beeld: Pexels
Jongeren drinken gemiddeld 2 à 3 glazen frisdrank per dag, blijkt uit onderzoek dat de GGD Amsterdam uitvoerde onder jongeren van 12 t/m 16 jaar. Ook besteden jongeren gemiddeld 3 tot 4 euro aan frisdrank per week.
De consumptie van 2 tot 3 glazen per dag is goed voor jaarlijks zo’n 73.000 calorieën, schrijft GGD Amsterdam. Dat komt overeen met ruim een maand eten en drinken. Van de ondervraagde jongeren vindt 7 op de 10 het normaal om meerdere keren op een dag frisdrank te drinken. Bij 65% van de jongeren is altijd frisdrank in huis en 1 op de 3 drinkt het elke dag. Ook geeft een derde van de jongeren aan frisdrank mee te krijgen vanuit huis.
Het onderzoek is deel van het programma Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht. Met deze aanpak werkt de gemeente Amsterdam samen met partijen uit het onderwijs, de zorg, welzijnsorganisaties en sportclubs om overwicht onder jongeren tegen te gaan.
De factsheet over frisdrankconsumptie onder jongeren is in te zien op de website van GGD Amsterdam.
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Beïnvloedbaarheid jongeren biedt kans voor interventies
De groei en ontwikkeling tijdens de adolescentie is bepalend voor de gezondheid op latere leeftijd en zelfs voor die van eventuele nakomelingen. Voeding speelt daarbij een belangrijke rol. Toch wordt er verhoudingsgewijs weinig onderzoek naar gedaan.
Directeur Kokkerelli Suzanne Bisschops: Focus op groente en fruit
Jong geleerd, is oud gedaan. Reden voor Suzanne Bisschops om een centrum op te richten waar kinderen spelenderwijs leren wat gezond en lekker eten is: Kokkerelli. Het is een co-creatie van consumenten, onderwijs, bedrijfsleven en wetenschap. “Mijn doel? De wereld wat gezonder maken.”
Brits onderzoek: Suikertaks op frisdrank werkt
In 2018 voerde het Verenigd Koninkrijk een suikertaks op frisdrank in. En deze werkt. Die conclusie trekt onderzoekster Nina Rogers van de Universiteit van Cambridge. Zo stoppen frisdrankproducenten minder suiker in hun product, vertelt ze aan Scientas.nl.