Onderzoek GGD Amsterdam: Jongeren drinken 2 à 3 glazen frisdrank per dag
Beeld: Pexels
Jongeren drinken gemiddeld 2 à 3 glazen frisdrank per dag, blijkt uit onderzoek dat de GGD Amsterdam uitvoerde onder jongeren van 12 t/m 16 jaar. Ook besteden jongeren gemiddeld 3 tot 4 euro aan frisdrank per week.
De consumptie van 2 tot 3 glazen per dag is goed voor jaarlijks zo’n 73.000 calorieën, schrijft GGD Amsterdam. Dat komt overeen met ruim een maand eten en drinken. Van de ondervraagde jongeren vindt 7 op de 10 het normaal om meerdere keren op een dag frisdrank te drinken. Bij 65% van de jongeren is altijd frisdrank in huis en 1 op de 3 drinkt het elke dag. Ook geeft een derde van de jongeren aan frisdrank mee te krijgen vanuit huis.
Het onderzoek is deel van het programma Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht. Met deze aanpak werkt de gemeente Amsterdam samen met partijen uit het onderwijs, de zorg, welzijnsorganisaties en sportclubs om overwicht onder jongeren tegen te gaan.
De factsheet over frisdrankconsumptie onder jongeren is in te zien op de website van GGD Amsterdam.
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Overgewicht TV vergroot kennis over (voorkomen van) obesitas
Voor de gewone Nederlander is er weinig uitleg beschikbaar over obesitas. Veel factoren spelen bij obesitas een rol, zoals te weinig slaap, stress, armoede en de omgeving die bol staat van plekken waar ongezond voedsel te koop is. Om die reden is Overgewicht TV (www.overgewicht.tv) gestart met de driedelige serie ‘Eigen schuld, dikke bult?’ . Experts...
Online serie bespreekt vooroordelen over obesitas
Mensen met obesitas en overgewicht hebben het daar zelf naar gemaakt, toch? Deze veelgehoorde opmerking en andere vooroordelen worden belicht in de driedelige serie ‘Eigen schuld, dikke bult?’ van overgewicht.tv. Experts en ervaringsdeskundigen vertellen over oorzaken, gevolgen en de aanpak van obesitas.
Nutri-Score langs de EFSA-meetlat
Volgens literatuuronderzoek voldoet Nutri-Score niet aan alle wetenschappelijke eisen voor gezondheidsclaims van de EFSA. Zo leidt Nutri-Score niet tot een verhoogde aankoop van gezonde producten door consumenten.