Onderzoek GGD Amsterdam: Jongeren drinken 2 à 3 glazen frisdrank per dag
Beeld: Pexels
Jongeren drinken gemiddeld 2 à 3 glazen frisdrank per dag, blijkt uit onderzoek dat de GGD Amsterdam uitvoerde onder jongeren van 12 t/m 16 jaar. Ook besteden jongeren gemiddeld 3 tot 4 euro aan frisdrank per week.
De consumptie van 2 tot 3 glazen per dag is goed voor jaarlijks zo’n 73.000 calorieën, schrijft GGD Amsterdam. Dat komt overeen met ruim een maand eten en drinken. Van de ondervraagde jongeren vindt 7 op de 10 het normaal om meerdere keren op een dag frisdrank te drinken. Bij 65% van de jongeren is altijd frisdrank in huis en 1 op de 3 drinkt het elke dag. Ook geeft een derde van de jongeren aan frisdrank mee te krijgen vanuit huis.
Het onderzoek is deel van het programma Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht. Met deze aanpak werkt de gemeente Amsterdam samen met partijen uit het onderwijs, de zorg, welzijnsorganisaties en sportclubs om overwicht onder jongeren tegen te gaan.
De factsheet over frisdrankconsumptie onder jongeren is in te zien op de website van GGD Amsterdam.
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
STIVA neemt juridische stappen tegen TikTok-account
De Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) neemt juridische stappen tegen TikTok-account SterkindeKeuken, dat zegt directeur Peter de Wolf tegen onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV). SterkindeKeuken plaatst video’s op TikTok die lijken op alcoholreclame en dat wil de alcoholsector niet.
Alcohol in 1 op de 5 filmpjes die tiener op TikTok ziet
In bijna 1 op de 5 filmpjes die een 13-jarige op TikTok ziet, wordt gedronken, geproost of is op een andere manier alcohol te zien. Dit blijkt uit een data-experiment van journalistiek onderzoeksplatform Pointer van de KRO-NCRV. Staatssecretaris van Volksgezondheid Maarten van Ooijen is geschokt: "Dit is dramatisch."
‘Voor duurzaamheid suikers niet helemaal uitsluiten’
Ons voedingspatroon is niet optimaal. Het voldoet niet aan de richtlijnen voor gezonde voeding. Lisanne de Weert van Blonk Consultants onderzocht of er nog plaats is voor toegevoegde en vrije suikers in een gezond en duurzaam voedingspatroon. Conclusie: die is er, al ligt de hoeveelheid in de meeste gevallen iets lager dan in het huidige dieet.