Onderzoek heeft aangetoond waarom bepaalde mensen niet aankomen

Mitochondrion, cellular ogranelles which produce energy

Onderzoekers van Nestlé Research, samen met klinische onderzoekers van het Clinical Hospital aan de Universiteit van St-Etienne, in Frankrijk, onderzochten de moleculaire aspecten die voor het lage lichaamsgewicht en vetgehalte zorgen bij mensen die niet dikker worden.

Veel onderzoek heeft zich gericht op hoe mensen kunnen afvallen. Er is echter weinig bekend waarom bepaalde mensen niet dikker worden. Dit onderzoek bekeek de onderliggende biologische processen die zorgen voor deze resistentie.

Er werden dertig mensen met een laag maar stabiel gewicht, BMI onder de 18, voor dit onderzoek overvoed. De controlegroep bestond uit dertig mensen met een BMI tussen de 20 en 25. De twee groepen hadden hetzelfde geslacht en leeftijd. Er werden analyses uitgevoerd op het witte vet- en spierweefsel om het verschil te onderzoeken tussen beide groepen.

Resistentie

De uitkomsten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition. Ze laten zien dat mensen die niet dikker worden duidelijke verschillen hebben in het vetweefsel vergeleken met de controlegroep. Naast dat de vetcellen kleiner zijn, bevatten ze meer mitochondriën welke energie produceren in de cellen. De grotere activiteit van mitochondriën in de cellen zorgt voor een hogere vetverbranding en -synthese. Deze mechanismen zorgen voor een verhoogd energieverbruik en dus voor de resistentie om aan te komen.

 

Lees ook
Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Gisteren ging de vierde Nationale Suiker Challenge van start. Dit jaar proberen 50.000 Nederlanders een week lang geen producten te eten en te drinken met toegevoegde suikers.

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

Op 10 juni vindt zowel online als in Utrecht het congres VoedingNL21 plaats. Dit congres, bestemd voor iedereen die beroepsmatig met voedingswetenschappen bezig is, biedt de laatste inzichten op het gebied van vetten en vetweefsel en de rol die ze in de processen in het lichaam spelen.

Brein blijft langer jong bij gezond eetpatroon

Brein blijft langer jong bij gezond eetpatroon

Ben je 65 jaar en eet je gezond, dan is je cognitieve functie vergelijkbaar met een 63-jarige die minder gezond eet. Daarnaast gaat bij gezonde eters de cognitie langzamer achteruit, blijkt uit een cohortstudie van het RIVM.