Onderzoek Maastricht UMC+ brengt leefstijlziekte leververvetting in beeld

1 augustus 2022 Redactie Voeding Nu

Foto: Wikimedia

Onderzoekers van het Maastricht UMC+ willen leververvetting beter in kaart brengen. Dit doen ze in een uniek onderzoek uitgevoerd in huisartspraktijken in Zuid-Limburg.

Iemand die te weinig beweegt en te veel ongezonde voeding eet, krijgt te maken met een te grote aanvoer van energie in het lichaam. Dat dit leidt tot gewichtstoename is voor veel mensen bekend, maar het zorgt ook voor een stapeling van vet in de lever. Hierdoor kan er vervetting van de lever ontstaan, een chronische leveraandoening die kan leiden tot leverfalen of zelfs leverkanker.

MDL-arts en leverspecialist Ger Koek van het Maastricht UMC+ leidt het onderzoek en werkt daarbij samen met de Universiteit Hasselt. Het onderzoek wordt uitgevoerd in de huisartspraktijken in Maastricht, Elsloo, Huisartsenpraktijk Geulle en in verschillende Belgische praktijken. Koek: “Steeds meer mensen met de westerse leefstijl krijgen te maken met leververvetting. Het probleem wordt groter en groter, maar krijgt minder aandacht dan andere leefstijlziekten zoals diabetes type 2. Het is dus erg belangrijk dat we meer te weten komen over het ontstaan en beloop van leververvetting.”

Koek en zijn collega’s willen uiteindelijk 1500 risicopatiënten met aandoeningen als obesitas, diabetes en hart- en vaatzieken onderzoeken. Hun gegevens worden geanonimiseerd verzameld, geanalyseerd en vergeleken gegevens uit andere onderzoeken. “Hiermee willen we identificeren welke patiënten door de leververvetting het hoogste risico lopen op het ontwikkelen van een ernstigere leverziekte. Als dat lukt kunnen we sneller patiënten vinden om een behandeling te starten. Dat is ons doel: sneller behandelen van leververvetting of het uiteindelijk zelfs voorkomen.”

Lees meer over het onderzoek op de website van het MUMC+.

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?