Onderzoek naar effecten micro- en nanoplastics op menselijk lichaam
De Europese Commissie stelt 30 miljoen euro beschikbaar voor vijf onderzoeksprojecten naar de effecten van micro- en nanoplastics op het menselijk lichaam.
Wetenschappers krijgen steeds meer inzicht in hoe en hoeveel microscopisch kleine plastic deeltjes we binnenkrijgen. Niet alleen via de lucht die we inademen, maar ook via het water dat we drinken en het voedsel dat we eten.
Niet duidelijk echter is hoe deze micro- en nanoplastics onze gezondheid beïnvloeden. Een Europees onderzoekscluster van wetenschappers, bedrijfsleven en beleidsmakers gaat de effecten van deze minuscule plastic deeltjes op het menselijk lichaam nu onderzoeken.
Het cluster, genaamd CUSP heeft een subsidie van 30 miljoen euro van de Europese Commissie ontvangen en gaat hiermee de komende vijf jaar in vijf grote projecten methodes ontwikkelen om de gevaren en risico’s voor de menselijke gezondheid te kunnen beoordelen en voorbereidend onderzoek doen naar eventuele langetermijngevolgen.
Het gaat om de onderzoeksprojecten AURORA, IMPTOX, Plastic Heal, PlasticsFatE en POLYRISK.
- AURORA gaat onderzoeken wat de effecten van micro- en nanoplastics zijn op zwangerschap en vroeg leven;
- IMPTOX onderzoekt het effect en de toxiciteit van micro- en nanoplastics in combinatie met milieuverontreinigingen op het risico van allergische reacties in preklinische en klinische studies;
- Plastic Heal ontwikkelt innovatieve tools om de impact en het werkingsmechanisme van nano- en microplastics op de menselijke gezondheid te bestuderen;
- PlasticsFatE gaat kijken wat het lot en de effecten van micro- en nanoplasticdeeltjes zijn op de menselijke gezondheid;
- POLYRISK onderzoekt de risico’s van micro- en nanoplastics die via inademen en inslikken in ons lichaam terechtkomen.
Zowel AURORA als POLYRISK worden door het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht gecoördineerd.
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Onderzoek naar de motivatie achter onze keuzes in de supermarkt
Elke Godden (Universiteit Antwerpen) onderzocht de motivatie en strategieën van consumenten in de supermarkt. Ze nam in haar onderzoek ook het nut van de Nutri-Score mee. Uit onderzoek blijkt dat die niet voor iedereen het gewenste effect heeft.
LUMC-onderzoekers: veel vetten in bloed biedt bescherming tegen allergieën
Mensen met relatief veel vetten in hun bloed krijgen minder vaak allergische aandoeningen, zoals eczeem en astma. Deze vetten zorgen dat genen die een sleutelrol spelen in allergische reacties minder actief zijn. Dat schrijven onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Nature Communications.
Brits onderzoek: Suikertaks op frisdrank werkt
In 2018 voerde het Verenigd Koninkrijk een suikertaks op frisdrank in. En deze werkt. Die conclusie trekt onderzoekster Nina Rogers van de Universiteit van Cambridge. Zo stoppen frisdrankproducenten minder suiker in hun product, vertelt ze aan Scientas.nl.