Onderzoek naar effecten micro- en nanoplastics op menselijk lichaam

plastic fles

 De Europese Commissie stelt 30 miljoen euro beschikbaar voor vijf onderzoeksprojecten naar de effecten van micro- en nanoplastics op het menselijk lichaam.

Wetenschappers krijgen steeds meer inzicht in hoe en hoeveel microscopisch kleine plastic deeltjes we binnenkrijgen. Niet alleen via de lucht die we inademen, maar ook via het water dat we drinken en het voedsel dat we eten.

Niet duidelijk echter is hoe deze micro- en nanoplastics onze gezondheid beïnvloeden. Een Europees onderzoekscluster van wetenschappers, bedrijfsleven en beleidsmakers gaat de effecten van deze minuscule plastic deeltjes op het menselijk lichaam nu onderzoeken.

Het cluster, genaamd CUSP heeft een subsidie van 30 miljoen euro van de Europese Commissie ontvangen en gaat hiermee de komende vijf jaar in vijf grote projecten methodes ontwikkelen om de gevaren en risico’s voor de menselijke gezondheid te kunnen beoordelen en voorbereidend onderzoek doen naar eventuele langetermijngevolgen.

Het gaat om de onderzoeksprojecten AURORA, IMPTOX, Plastic Heal, PlasticsFatE en POLYRISK.

  • AURORA gaat onderzoeken wat de effecten van micro- en nanoplastics zijn op zwangerschap en vroeg leven;
  • IMPTOX onderzoekt het effect en de toxiciteit van micro- en nanoplastics in combinatie met milieuverontreinigingen op het risico van allergische reacties in preklinische en klinische studies;
  • Plastic Heal ontwikkelt innovatieve tools om de impact en het werkingsmechanisme van nano- en microplastics op de menselijke gezondheid te bestuderen;
  • PlasticsFatE gaat kijken wat het lot en de effecten van micro- en nanoplasticdeeltjes zijn op de menselijke gezondheid;
  • POLYRISK onderzoekt de risico’s van micro- en nanoplastics die via inademen en inslikken in ons lichaam terechtkomen.

Zowel AURORA als POLYRISK worden door het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht gecoördineerd.

Lees ook
Kijktip: TEDx Talk T. Colin Campbell over voeding en gezondheid

Kijktip: TEDx Talk T. Colin Campbell over voeding en gezondheid

Tijdens de zomerperiode deelt de redactie van Voeding Nu elke vrijdag een kijk-, luister- of leestip. Vandaag tippen we de TEDx Talk van professor T. Colin Campbell Why is the science of nutrition ignored in medicine?

Aanvaardbare bovengrens voor suikerconsumptie vaststellen is niet mogelijk

Aanvaardbare bovengrens voor suikerconsumptie vaststellen is niet mogelijk

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) stelt opnieuw vast dat er geen wetenschappelijk onderbouwde bovengrens voor suikerinname kan worden aangegeven. Voedingsdeskundigen kunnen tot 30 september 2021 feedback geven op de resultaten, beoordelingen en het advies van de EFSA.

Nieuwe aanbevelingen voor allergeneninformatie verpakkingen

Nieuwe aanbevelingen voor allergeneninformatie verpakkingen

“Leg allergeneninformatie op etiketten wettelijk vast.” Dat adviseren onderzoekers na een studie over hoe mensen allergeneninformatie op etiketten interpreteren en beoordelen. Meer dan de helft van de deelnemers vond de informatie onduidelijk.