Onderzoek naar invloed eiwitrijke voeding op herstel van knie- en heupvervangende operatie

avocado

Ziekenhuis Gelderse Vallei gaat onderzoeken wat het effect is van eiwitrijke voeding en training vóór een knie- of heupoperatie op het herstel na de operatie.

“Vaak zijn patiënten na een heup- of knieoperatie weer snel op de been, maar er zijn een aantal patiënten waarbij het herstel langzamer gaat”, vertelt fysiotherapeut en hoofdonderzoeker Ellen Oosting. “We zien dat dit vooral patiënten zijn met overgewicht en een verminderde spierkracht. Deze groep loopt hierdoor bovendien meer risico op complicaties. We denken dat voor deze groep eiwitrijk eten en kracht- en conditietraining kan helpen. Uit eerdere studies blijkt ook dat hoe fitter iemand de operatie ingaat, hoe fitter de persoon eruit komt.”

De 34 patiënten die aan deze ProActief-studie deelnemen, worden opgedeeld in twee groepen. Vervolgens begint de ene helft van de deelnemers voor de operatie met trainen bij een fysiotherapeut. Daarnaast geeft een diëtist deze groep patiënten advies over eiwitrijk eten. De andere helft patiënten volgt het huidige zorgtraject, dat wil zeggen: zonder training en specifiek voedingsadvies. Een vergelijking tussen de spiermassa, functioneren, complicaties en herstel tussen deze twee groepen patiënten moet vervolgens uitwijzen of een eiwitrijk dieet en training vóór een dergelijke operatie bijdragen aan een beter herstel. Oosting: “Het doel van het trainingsprogramma en het voedingsadvies is dat patiënten meer spiermassa opbouwen voordat ze worden geopereerd. We meten daarom 6 weken voor de operatie de spiermassa en het vermogen om fysieke activiteiten uit te voeren. Vlak voor de operatie herhalen we deze metingen. Na de operatie noteren we of en welke complicaties er zijn. Tot slot meten we de snelheid van het herstel. Daarnaast vragen we de deelnemers naar hun motivatie en ervaring voor het volgen van dit trainingsprogramma en het krijgen van voedingsadvies. De ervaring van onze patiënten is essentieel als we dit in de dagelijkse zorg willen toepassen.”

Ziekenhuis Gelderse Vallei voert het onderzoek uit in samenwerking met Wageningen University & Research en Sports Valley.

Lees ook
Voedingstool Eetscore beschikbaar voor reguliere zorg

Voedingstool Eetscore beschikbaar voor reguliere zorg

De voedingsmonitoring en -screeningtool Eetscore is sinds begin juli beschikbaar voor zorgprofessionals en patiënten via het gesloten online netwerk eZorg. De tool biedt inzicht in de eetgewoonten van patiënten en opent de conversatie rondom voeding tussen patiënt en professional.

Innovatie plantaardige eiwitten: smaak, textuur en prijs zijn bepalend

Innovatie plantaardige eiwitten: smaak, textuur en prijs zijn bepalend

De transitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten is een van de belangrijkste items binnen de food innovatie. Met een groeiende wereldbevolking en de klimaatverandering is ons huidige dieet weinig toekomstbestendig. We moeten minder dierlijk eiwit consumeren. De uitdaging is om consumenten zover te krijgen dat ze kiezen voor een plantaardig alternatief.

Meelwormenshake prima voor spieropbouw

Meelwormenshake prima voor spieropbouw

Wil je duurzamer werken aan je spieropbouw? Dan is insecteneiwit in je shake mogelijk een geschikt alternatief voor eiwit uit melkproducten. Wetenschappers van de Universiteit Maastricht deden er onderzoek naar.