Onderzoek naar invloed eiwitrijke voeding op herstel van knie- en heupvervangende operatie

avocado

Ziekenhuis Gelderse Vallei gaat onderzoeken wat het effect is van eiwitrijke voeding en training vóór een knie- of heupoperatie op het herstel na de operatie.

“Vaak zijn patiënten na een heup- of knieoperatie weer snel op de been, maar er zijn een aantal patiënten waarbij het herstel langzamer gaat”, vertelt fysiotherapeut en hoofdonderzoeker Ellen Oosting. “We zien dat dit vooral patiënten zijn met overgewicht en een verminderde spierkracht. Deze groep loopt hierdoor bovendien meer risico op complicaties. We denken dat voor deze groep eiwitrijk eten en kracht- en conditietraining kan helpen. Uit eerdere studies blijkt ook dat hoe fitter iemand de operatie ingaat, hoe fitter de persoon eruit komt.”

De 34 patiënten die aan deze ProActief-studie deelnemen, worden opgedeeld in twee groepen. Vervolgens begint de ene helft van de deelnemers voor de operatie met trainen bij een fysiotherapeut. Daarnaast geeft een diëtist deze groep patiënten advies over eiwitrijk eten. De andere helft patiënten volgt het huidige zorgtraject, dat wil zeggen: zonder training en specifiek voedingsadvies. Een vergelijking tussen de spiermassa, functioneren, complicaties en herstel tussen deze twee groepen patiënten moet vervolgens uitwijzen of een eiwitrijk dieet en training vóór een dergelijke operatie bijdragen aan een beter herstel. Oosting: “Het doel van het trainingsprogramma en het voedingsadvies is dat patiënten meer spiermassa opbouwen voordat ze worden geopereerd. We meten daarom 6 weken voor de operatie de spiermassa en het vermogen om fysieke activiteiten uit te voeren. Vlak voor de operatie herhalen we deze metingen. Na de operatie noteren we of en welke complicaties er zijn. Tot slot meten we de snelheid van het herstel. Daarnaast vragen we de deelnemers naar hun motivatie en ervaring voor het volgen van dit trainingsprogramma en het krijgen van voedingsadvies. De ervaring van onze patiënten is essentieel als we dit in de dagelijkse zorg willen toepassen.”

Ziekenhuis Gelderse Vallei voert het onderzoek uit in samenwerking met Wageningen University & Research en Sports Valley.

Lees ook
WUR onderzoekt duurzame eiwitten van tomatenblad, schimmels en insecten

WUR onderzoekt duurzame eiwitten van tomatenblad, schimmels en insecten

Onderzoekers van Wageningen University & Research onderzoeken hoe we eiwitten kunnen produceren op een duurzame en circulaire manier, waarbij idealiter geen concurrentie is tussen voedsel voor mensen en dieren. Daarvoor werkt WUR aan projecten om eiwit te produceren uit tomatenbladen, schimmels en insecten.

Radboudumc betaalt een week lang btw op gezonde voeding in restaurant

Radboudumc betaalt een week lang btw op gezonde voeding in restaurant

Het Radboudumc betaalt deze week de btw op volledig gezonde voeding in het restaurant en roept tegelijkertijd de politiek op om meer vaart te zetten achter de plannen om groente en fruit btw-vrij te maken. Daarmee wil het ziekenhuis het belang van voeding op preventie en een gezonde leefstijl onderstrepen.

Wageningse onderzoekers winnen rubisco-eiwit uit tomatenblad

Wageningse onderzoekers winnen rubisco-eiwit uit tomatenblad

Onderzoekers van Wageningen University & Research zijn er als eerste ter wereld in geslaagd het hoogwaardige Rubisco-eiwit te winnen uit tomatenblad, een belangrijke reststroom in de glastuinbouw. De methode die ze hanteerden, lijkt op eerdere door hen ontwikkelde methodes voor de isolatie van Rubisco uit andere reststromen. Bij toepassing op grote...