Onderzoek naar invloed eiwitrijke voeding op herstel van knie- en heupvervangende operatie

avocado

Ziekenhuis Gelderse Vallei gaat onderzoeken wat het effect is van eiwitrijke voeding en training vóór een knie- of heupoperatie op het herstel na de operatie.

“Vaak zijn patiënten na een heup- of knieoperatie weer snel op de been, maar er zijn een aantal patiënten waarbij het herstel langzamer gaat”, vertelt fysiotherapeut en hoofdonderzoeker Ellen Oosting. “We zien dat dit vooral patiënten zijn met overgewicht en een verminderde spierkracht. Deze groep loopt hierdoor bovendien meer risico op complicaties. We denken dat voor deze groep eiwitrijk eten en kracht- en conditietraining kan helpen. Uit eerdere studies blijkt ook dat hoe fitter iemand de operatie ingaat, hoe fitter de persoon eruit komt.”

De 34 patiënten die aan deze ProActief-studie deelnemen, worden opgedeeld in twee groepen. Vervolgens begint de ene helft van de deelnemers voor de operatie met trainen bij een fysiotherapeut. Daarnaast geeft een diëtist deze groep patiënten advies over eiwitrijk eten. De andere helft patiënten volgt het huidige zorgtraject, dat wil zeggen: zonder training en specifiek voedingsadvies. Een vergelijking tussen de spiermassa, functioneren, complicaties en herstel tussen deze twee groepen patiënten moet vervolgens uitwijzen of een eiwitrijk dieet en training vóór een dergelijke operatie bijdragen aan een beter herstel. Oosting: “Het doel van het trainingsprogramma en het voedingsadvies is dat patiënten meer spiermassa opbouwen voordat ze worden geopereerd. We meten daarom 6 weken voor de operatie de spiermassa en het vermogen om fysieke activiteiten uit te voeren. Vlak voor de operatie herhalen we deze metingen. Na de operatie noteren we of en welke complicaties er zijn. Tot slot meten we de snelheid van het herstel. Daarnaast vragen we de deelnemers naar hun motivatie en ervaring voor het volgen van dit trainingsprogramma en het krijgen van voedingsadvies. De ervaring van onze patiënten is essentieel als we dit in de dagelijkse zorg willen toepassen.”

Ziekenhuis Gelderse Vallei voert het onderzoek uit in samenwerking met Wageningen University & Research en Sports Valley.

Lees ook
Brede maatschappelijke aanpak richting de eiwittransitie is nodig

Brede maatschappelijke aanpak richting de eiwittransitie is nodig

Inmiddels is breed bekend dat het belangrijk is om minder dierlijk eiwit te consumeren. “De verantwoordelijkheid daarvoor ligt niet alleen bij de individuele consument en de oplossing niet alleen bij innovatieve voedingsproducten, zoals vleesvervangers,” benadrukt WUR hoogleraar Consumptie en Gezonde Leefstijl Emely de Vet. Dit artikel beargumenteert...

Eiwitkwaliteit van bewerkte soja

Eiwitkwaliteit van bewerkte soja

Er wordt steeds meer plantaardig gegeten. Plantaardige voedingsmiddelen als vervanging van dierlijke producten zijn vaak gemaakt van soja. Voor lange tijd was er weinig bekend over de impact van het bewerken van soja op de eiwitkwaliteit. In een nieuwe studie van Unilever in samenwerking met de WUR (Wageningen university & research) wordt er duidelijkheid...

Voedseltechnologiebedrijf ENOUGH start met productie niet-dierlijke eiwitten in Zeeuwse eiwitfabriek

Voedseltechnologiebedrijf ENOUGH start met productie niet-dierlijke eiwitten in Zeeuwse eiwitfabriek

ENOUGH opent vanaf oktober een productiefaciliteit in het Zeeuwse Sas van Gent waarmee extra capaciteit toe wordt gevoegd aan de eiwitmarkt. De fabriek produceert binnenkort duurzame niet-dierlijke eiwitbronnen. Met deze opschaling maakt het bedrijf een belangrijke stap in het proces van eiwittransitie.

Niets meer missen over voeding?

 

Abonneer
 

of

Meld je aan voor de nieuwsbrief