Onderzoek naar invloed eiwitrijke voeding op herstel van knie- en heupvervangende operatie

avocado

Ziekenhuis Gelderse Vallei gaat onderzoeken wat het effect is van eiwitrijke voeding en training vóór een knie- of heupoperatie op het herstel na de operatie.

“Vaak zijn patiënten na een heup- of knieoperatie weer snel op de been, maar er zijn een aantal patiënten waarbij het herstel langzamer gaat”, vertelt fysiotherapeut en hoofdonderzoeker Ellen Oosting. “We zien dat dit vooral patiënten zijn met overgewicht en een verminderde spierkracht. Deze groep loopt hierdoor bovendien meer risico op complicaties. We denken dat voor deze groep eiwitrijk eten en kracht- en conditietraining kan helpen. Uit eerdere studies blijkt ook dat hoe fitter iemand de operatie ingaat, hoe fitter de persoon eruit komt.”

De 34 patiënten die aan deze ProActief-studie deelnemen, worden opgedeeld in twee groepen. Vervolgens begint de ene helft van de deelnemers voor de operatie met trainen bij een fysiotherapeut. Daarnaast geeft een diëtist deze groep patiënten advies over eiwitrijk eten. De andere helft patiënten volgt het huidige zorgtraject, dat wil zeggen: zonder training en specifiek voedingsadvies. Een vergelijking tussen de spiermassa, functioneren, complicaties en herstel tussen deze twee groepen patiënten moet vervolgens uitwijzen of een eiwitrijk dieet en training vóór een dergelijke operatie bijdragen aan een beter herstel. Oosting: “Het doel van het trainingsprogramma en het voedingsadvies is dat patiënten meer spiermassa opbouwen voordat ze worden geopereerd. We meten daarom 6 weken voor de operatie de spiermassa en het vermogen om fysieke activiteiten uit te voeren. Vlak voor de operatie herhalen we deze metingen. Na de operatie noteren we of en welke complicaties er zijn. Tot slot meten we de snelheid van het herstel. Daarnaast vragen we de deelnemers naar hun motivatie en ervaring voor het volgen van dit trainingsprogramma en het krijgen van voedingsadvies. De ervaring van onze patiënten is essentieel als we dit in de dagelijkse zorg willen toepassen.”

Ziekenhuis Gelderse Vallei voert het onderzoek uit in samenwerking met Wageningen University & Research en Sports Valley.

Lees ook
Grootschalig onderzoek naar fundamentele oorzaak hoge bloeddruk

Grootschalig onderzoek naar fundamentele oorzaak hoge bloeddruk

Het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht leiden een grootschalig internationaal onderzoek naar de achterliggende oorzaken van hypertensie (hoge bloeddruk).Voor het onderzoek wordt een Europese subsidie van meer dan vier miljoen euro vrij gemaakt. Hiervan wordt onder meer een netwerk van expertisecentra opgezet dat de komende jaren meer fundamentele...

Producten onder de loep: Ontbijt helpt 50-plusser aan voldoende eiwit

Producten onder de loep: Ontbijt helpt 50-plusser aan voldoende eiwit

Marjanne Prins ontwikkelde BonDuo, een eiwitrijk product met vitamine D. Ze maakte het voor haar ouders toen ze merkte dat ze spiermassa verloren. Prins heeft de afgelopen jaren een vaste klantenkring opgebouwd via de webshop.‘Onze vaste klanten nemen het ontbijtproduct vijf tot zes keer per week en geven aan zich hierdoor fitter te voelen. Na deze...

Kantelpunt in eiwittransitie komt een stap dichterbij

Kantelpunt in eiwittransitie komt een stap dichterbij

Wordt 2021 het jaar van de nieuwe eiwitten? De eiwittransitie is een van de grootste uitdagingen van onze tijd op het gebied van voedsel. Niet alleen start-ups, maar ook steeds vaker de grote voedingsmiddelenbedrijven spelen in op dit thema, met creatieve oplossingen voor een duurzamer eiwitaanbod. In dit artikel gaan we in op ontwikkelingen in beleid...