Onderzoek naar online motivatieprogramma op maat

stockphoto groente en fruit_unsplash

Foto via Unsplash

Juul Coumans ontwikkelde 'MijnLeefstijlCoach', een online programma op maat om mensen te motiveren op langere termijn gezond(er) te eten en/of meer te bewegen. Op donderdag 29 september verdedigt zij haar proefschrift 'MyLifestyleCoach - Development and evaluation of a web-based computer-tailored intervention for diet and physical activity guided by self-determination theory and motivational interviewing' aan de Open Universiteit in Heerlen.

Veel Nederlandse volwassenen voldoen niet aan de aanbevelingen voor gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging. Terwijl een gezonde leefstijl juist van belang is voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid en welzijn. Het internet biedt de mogelijkheid om tegen lage kosten veel mensen te bereiken met interventies die een gezond voedingspatroon en lichaamsbeweging stimuleren. Maar bestaande (online) interventies hebben vaak slechts een beperkt effect. Vooral om een verandering op lange termijn te bereiken, is de intrinsieke motivatie van een deelnemer een belangrijke factor. Principes uit de zelfdeterminatietheorie (ZDT) en motiverende gespreksvoering (MGV) kunnen handvaten bieden om deze intrinsieke motivatie te versterken. Juul Coumans onderzocht of een programma op basis van de zelfdeterminatietheorie en motiverende gespreksvoering meer effect sorteert op het gebied van voeding, al dan niet in combinatie met beweging. De resultaten vergeleek ze met een controlegroep.

Resultaten van het onderzoek

In het online programma op maat MijnLeefstijlCoach kunnen deelnemers kiezen om een voedingsmodule, beweegmodule, beide modules of geen module te volgen. Het onderzoek toont aan dat er voor de gehele groep deelnemers geen duidelijke effecten zijn. Wel vertoonden mensen die de voedingsmodule intensiever gebruikten, grotere positieve veranderingen in hun voedingsgedrag. Zes maanden na de start aten zij meer groente en fruit en na twaalf maanden aten ze minder vaak een ongezond tussendoortje. Aanvullend onderzoek moet (het gebruik van) het programma verbeteren en de betrokkenheid van de gebruikers vergroten.

Promotie Juul Coumans

Juul Coumans (1990, Venray) schreef haar proefschrift 'MyLifestyleCoach - Development and evaluation of a web-based computer-tailored intervention for diet and physical activity guided by self-determination theory and motivational interviewing' als promovenda aan de faculteit Psychologie. Op donderdag 29 september 2022 om 16.00 uur verdedigt zij haar proefschrift aan de Open Universiteit in Heerlen. De promotie is live bij te wonen en online te volgen via ou.nl/live.

Lees ook
Gezondheidsrisico’s voor Vlaamse 65-plussers vanwege alcoholinname

Gezondheidsrisico’s voor Vlaamse 65-plussers vanwege alcoholinname

Een op de vier 65-plussers in Vlaanderen loopt gezondheidsrisico’s omdat ze te veel alcohol drinken. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van klinisch psychologe Yannic van Gils. Ze onderzocht waarom thuiswonende 65-plussers veel en risicovol drinken.

Het verschil tussen vleeseters, vlees verminderaars en vleesmijders

Het verschil tussen vleeseters, vlees verminderaars en vleesmijders

Het minderen van vlees is vanwege de milieu-en gezondheidsaspecten een hot topic Je hebt groepen die helemaal geen vlees eten zoals de vegetariërs en de veganisten, groepen die minder vlees eten namelijk flexitariërs maar ook nog steeds de echte vleeseters. Vanuit Wageningen University & Research (WUR) zijn er laatst twee studies verschenen waarin het...

Eiwitkwaliteit van bewerkte soja

Eiwitkwaliteit van bewerkte soja

Er wordt steeds meer plantaardig gegeten. Plantaardige voedingsmiddelen als vervanging van dierlijke producten zijn vaak gemaakt van soja. Voor lange tijd was er weinig bekend over de impact van het bewerken van soja op de eiwitkwaliteit. In een nieuwe studie van Unilever in samenwerking met de WUR (Wageningen university & research) wordt er duidelijkheid...

Niets meer missen over voeding?

 

Abonneer
 

of

Meld je aan voor de nieuwsbrief