Onderzoek naar online motivatieprogramma op maat

stockphoto groente en fruit_unsplash

Foto via Unsplash

Juul Coumans ontwikkelde 'MijnLeefstijlCoach', een online programma op maat om mensen te motiveren op langere termijn gezond(er) te eten en/of meer te bewegen. Op donderdag 29 september verdedigt zij haar proefschrift 'MyLifestyleCoach - Development and evaluation of a web-based computer-tailored intervention for diet and physical activity guided by self-determination theory and motivational interviewing' aan de Open Universiteit in Heerlen.

Veel Nederlandse volwassenen voldoen niet aan de aanbevelingen voor gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging. Terwijl een gezonde leefstijl juist van belang is voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid en welzijn. Het internet biedt de mogelijkheid om tegen lage kosten veel mensen te bereiken met interventies die een gezond voedingspatroon en lichaamsbeweging stimuleren. Maar bestaande (online) interventies hebben vaak slechts een beperkt effect. Vooral om een verandering op lange termijn te bereiken, is de intrinsieke motivatie van een deelnemer een belangrijke factor. Principes uit de zelfdeterminatietheorie (ZDT) en motiverende gespreksvoering (MGV) kunnen handvaten bieden om deze intrinsieke motivatie te versterken. Juul Coumans onderzocht of een programma op basis van de zelfdeterminatietheorie en motiverende gespreksvoering meer effect sorteert op het gebied van voeding, al dan niet in combinatie met beweging. De resultaten vergeleek ze met een controlegroep.

Resultaten van het onderzoek

In het online programma op maat MijnLeefstijlCoach kunnen deelnemers kiezen om een voedingsmodule, beweegmodule, beide modules of geen module te volgen. Het onderzoek toont aan dat er voor de gehele groep deelnemers geen duidelijke effecten zijn. Wel vertoonden mensen die de voedingsmodule intensiever gebruikten, grotere positieve veranderingen in hun voedingsgedrag. Zes maanden na de start aten zij meer groente en fruit en na twaalf maanden aten ze minder vaak een ongezond tussendoortje. Aanvullend onderzoek moet (het gebruik van) het programma verbeteren en de betrokkenheid van de gebruikers vergroten.

Promotie Juul Coumans

Juul Coumans (1990, Venray) schreef haar proefschrift 'MyLifestyleCoach - Development and evaluation of a web-based computer-tailored intervention for diet and physical activity guided by self-determination theory and motivational interviewing' als promovenda aan de faculteit Psychologie. Op donderdag 29 september 2022 om 16.00 uur verdedigt zij haar proefschrift aan de Open Universiteit in Heerlen. De promotie is live bij te wonen en online te volgen via ou.nl/live.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Voeding in de media | Week 12-2023

Voeding in de media | Week 12-2023

Voeding beïnvloedt onze hersenen, tips voor verminderde eetlust bij kankerpatiënten, ontwikkelingen in de biotechnologie, een mediterraan eetpatroon vermindert de kans op dementie. Wat lazen we de afgelopen week over voeding? Een greep uit de media.

Voeding in de media | Week 11-2023

Voeding in de media | Week 11-2023

Is cola light kankerverwekkend, wat zijn de gezondheidseffecten van gember en voeding verrijken met ijzer. Wat lazen we de afgelopen week over voeding? Een greep uit de media.

Voeding in de media | Week 10-2023

Voeding in de media | Week 10-2023

Nieuwe inzichten op het gebied van voeding en kanker, de toekomst van algen in ons voedsel en een toxicoloog over de consumptie van verbrand voedsel. Wat lazen we de afgelopen week over voeding? Een greep uit de media.