Onderzoek naar voeding, darmbacteriën en ADHD van start

attachment-ADHD

Meer inzicht krijgen in de mechanismen die ADHD veroorzaken. Dat is het doel van het zes jaar durende onderzoek van het FlorA-consortium. Onderzoekers willen achterhalen wat de invloed is van voeding en darmbacteriën op het gedrag van kinderen met ADHD. Ze hopen met deze kennis bij te dragen aan effectievere behandelmethodes.

Het FlorA-consortium is een initiatief van ADHD-specialisten en Wageningen University & Research. Omdat de oorzaak van ADHD nog niet exact bekend is, richten huidige behandelmethoden zich vooral op het onderdrukken van symptomen via medicatie en op het leren omgaan met de symptomen met gedragstherapie.

Speciaal dieet werkzaam

In 2011 toonde een grote Nederlandse studie in The Lancet  aan dat ADHD-symptomen sterk kunnen verminderen als kinderen een speciaal dieet volgen. Het FlorA-consortium zal zich vooral richten op het werkingsmechanisme van voeding. Er wordt gekeken naar het effect van een speciaal dieet met microbiota op de micro-organismen in de darmen, het metabolisme, het immuunsysteem en de hersenen. Deze bevindingen zouden volgens de onderzoekers wellicht te koppelen zijn aan gedragsveranderingen.

Zoeken naar biomarkers

De onderzoekers hopen door middel van dit onderzoek vast te stellen hoe groot de invloed van voeding is op ADHD. Ze hopen biomarkers te vinden die het mogelijk maken om op een gemakkelijkere manier vast te kunnen stellen óf een kind gebaat is bij een dieet, en wanneer dit het geval blijkt te zijn, op welke voeding het kind positief dan wel negatief reageert.

Door de inzet van biomarkers zou volgens de onderzoekers de behandeling van ADHD per persoon vastgesteld kunnen worden. Ze hopen dat bij een deel van de kinderen de huidige therapie vervangen kan worden door therapie op maat.

Lees ook
Microbioom, leefomgeving en gezondheidskansen onder de loep

Microbioom, leefomgeving en gezondheidskansen onder de loep

De samenstelling van het microbioom van de darm wordt mede bepaald door ongezonde omgevingsfactoren. Dat zorgt ervoor dat verschillen in sociaal-economische achtergrond en leefmilieu kunnen leiden tot een ander ziekteverloop en ongelijke gezondheidskansen.

Eetgedrag Nederlanders veranderd door COVID-19

Eetgedrag Nederlanders veranderd door COVID-19

22% van de Nederlanders eten sinds de coronacrisis gezonder en 12% juist minder gezond. Dit kwam uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) naar het effect van de pandemie op ons eetgedrag.

Nieuwe methode brengt menselijke fermentatie in beeld

Nieuwe methode brengt menselijke fermentatie in beeld

Wetenschappers gaan in een nieuw onderzoeksproject voor het eerst de fermentatie in menselijke darmen meten via de adem.