Onderzoek op kinderdagverblijven: groenteconsumptie gaat omhoog door herhaald proeven

35418114 - children eating vegetables in kindergarten or at home

Herhaald proeven van onbekende groentesoorten, als onderdeel van de dagelijkse routine op het kinderdagverblijf, helpt om de consumptie van onbekende groenten te verhogen. Dat blijkt uit een onderzoek van Wageningen Food & Biobased Research. De studie staat in Appetite van februari.

Vier locaties van kinderdagverblijf Partou deden mee aan het onderzoeksproject. Op alle locaties werd eerst gemeten hoeveel de kinderen aten van pompoen, courgette en rettich. Vervolgens kregen de kinderen op twee locaties vijf maanden lang herhaaldelijk deze drie groentesoorten aangeboden tijdens een snackmoment in de middag.

 

Smullen maar


Elke groentesoort werd aangeboden in twee productvormen: pompoen geblancheerd en als crackersmeersel; courgette geblancheerd en als soep; rettich rauw en als crackersmeersel. Daarna deden alle vier locaties mee aan de nameting om te bepalen hoeveel de kinderen nu aten van de pompoen, courgette en rettich.

 

Resultaten groenteconsumptie

De kinderen die herhaald geproefd hadden verhoogden hun inname voor pompoen van circa 20 naar 35 gram en voor rettich van 10 naar 25 gram. De inname van courgette veranderde niet, mogelijk doordat courgette een neutrale smaak heeft en bekender was in deze groep dan vooraf gedacht.

 

Herhaald proeven helpt

De onderzoekers concluderen dat herhaald proeven van onbekende groentesoorten als onderdeel van de dagelijkse routine op het kinderdagverblijf helpt om de consumptie van onbekende groenten te verhogen. Voor neutraal smakende of bekendere groentesoorten zijn volgens hen andere innovatieve strategieën nodig om bij te dragen aan een verhoging van de groenteconsumptie.

 

Peuters eten te weinig groente


Nederlandse 2-3-jarigen eten gemiddeld 38 gram groente per dag, terwijl de dagelijkse aanbeveling 50-100 gram groente is. Het aanleren van gezonde eetgewoonten begint al op jonge leeftijd, vandaar dat onderzoek wordt uitgevoerd naar wat kinderen kan bewegen meer groente te eten. Uit eerder onderzoek, uitgevoerd in een onderzoek- of thuissetting, is gebleken dat herhaald proeven van een nieuwe groente effectief kan zijn om de groenteconsumptie te verhogen. De vraag was of dit principe ook met meerdere groenten in de praktijk van alledag op het kinderdagverblijf zou werken, als kinderen samen eten met hun begeleiders.

 

Publiek en privaat

Dit onderzoek is gepubliceerd in Appetite. Het is een publiek-private samenwerking, waaraan is meegewerkt door het GroentenFruitHuis, Partou Kinderopvang en Van Gelder groente & fruit. Een PPS is een meerjarige publiek-private samenwerking met cofinanciering vanuit de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen.

Lees ook
Maximum chloraatgehalte in zuigelingen- en peutervoeding

Maximum chloraatgehalte in zuigelingen- en peutervoeding

Het Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek (BuRO, onderdeel van de NVWA) brengt advies uit over een maximaal chloraatgehalte in zuigelingen- en peutervoeding van 0,01 mg/kg. BuRO wil met de sector in gesprek om de chloraatgehalten in voeding voor deze doelgroep te verlagen.

FIA Kenniscafé: Hoe maken we jonge vakmensen warm voor de foodbranche?

FIA Kenniscafé: Hoe maken we jonge vakmensen warm voor de foodbranche?

Op 9 november organiseerde Food Innovation Accademy, FIA, een online webinar over hoe we jongeren kunnen interesseren voor een carrière in de foodbranche. Tafelvoorzitter Hilco Wagenaar ging met Pieter Bas Vencken, Arry Verhage en Petra Kuiper in Kenniscafé VIA FIA hierover in gesprek.

Recensie | Is de veldboon het nieuwe soja?

Recensie | Is de veldboon het nieuwe soja?

In oktober organiseerde hogeschool InHolland een webinar over veldbonen als eiwitbron. Zijn de voedingswaarden in orde? En hoe zit het met het economische plaatje? Experts Peter Voshol en Fred van der Velde legden het uit in een boeiend college dat me aan het denken heeft gezet.