Onderzoek Stanford University: darmflora heeft baat bij fermentatierijke voeding

fermented

Een eetpatroon dat rijk is aan gefermenteerde voeding zorgt voor lagere ontstekingswaarden en een grotere microbiële diversiteit van de darmflora. Kan een voedingsinterventie de prevalentie van chronische inflammatoire ziekten verlagen?

Eet je regelmatig gefermenteerd voedsel, dan vergroot dat de diversiteit van je microbioom. Dat concluderen onderzoekers van Stanford University of Medicine na een studie met 36 volwassenen die 10 weken lang volgens een gefermenteerd of vezelrijk voedselpatroon aten. Denk daarbij aan bijvoorbeeld yoghurt, hüttenkäse en gefermenteerde groenten zoals kimchi. Hoe meer gefermenteerd voedsel de deelnemers consumeerden, hoe groter de groei in diversiteit van hun microbioom. De onderzoekers publiceerden hun resultaten in Cell.

Het team wilde testen of een voedingsinterventie gericht op het microbioom mogelijk een oplossing is voor de stijgende prevalentie van chronische inflammatoire ziekten, legt professor en directeur voedingsstudies Christopher Gardner uit in het persbericht van Stanford Medicine. “Een microbioom met een lage diversiteit is verbonden aan obesitas en diabetes.” Justin Sonnenburg, associate professor microbiologie en immunologie, vindt de bevindingen verbluffend. “Het is een van de eerste voorbeelden van hoe een eenvoudige verandering in het dieet het microbioom reproduceerbaar kan veranderen in een cohort van gezonde volwassen.”

De onderzoekers zagen bij de deelnemers die fermentatierijk aten ook een verlaging van diverse ontstekingswaarden. Een van de 19 inflammatoire eiwitten die waren gedaald was interleukine 6, een stof die mogelijk verbonden is aan onder andere diabetes type 2, reumatoïde artritis en stress.

De controlegroep volgde een vezelrijk voedingspatroon en bij hen waren de inflammatoire eiwitten ongewijzigd. En ondanks de hoge inname van peulvruchten, zaden, volkoren granen, noten, groente en fruit, was er ook geen verandering in de diversiteit van het microbioom te zien. Dat verbaast de onderzoekers, want ze hadden een positief effect op de microbiële diversiteit van de darmflora wel verwacht. “De resultaten suggereren dat een verhoogde vezelinname over een korte tijdsperiode onvoldoende is om de microbiële diversiteit te vergroten”, vertelt Erica Sonnenburg, senior onderzoeker in fundamentele levenswetenschappen, microbiologie en immunologie.

Het onderzoeksteam wil de studie voortzetten en de effectiviteit van andere voedingsinterventies testen. Dat is belangrijk, omdat voedingspatronen gericht op het microbioom de immuunstatus van een persoon kunnen veranderen, aldus Gardner. Dat maakt het mogelijk een veelbelovende manier om ontstekingen te verminderen.

Meer informatie over de studie en het persbericht vind je hier.

Dit nieuwsbericht staat ook in Voeding Nu 5. 

Lees ook
Harder bewijs: Vezels beïnvloeden fysiek en psyche

Harder bewijs: Vezels beïnvloeden fysiek en psyche

Een van de mysteries van lichaam en geest is hoe ongezonde darmen bij sommigen tot emotionele problemen leiden. De ontdekking van ‘the brain in the gut’ verklaarde veel. Maar hoe werkt het precies? Wat is de rol van voeding? Stapje voor stapje wordt ontdekt hoe de paden van aansturing op cel- en moleculair niveau verlopen. De ontdekking van ‘het eiwit...

Zwanger en misselijk? Probiotica verlichten mogelijk klachten

Zwanger en misselijk? Probiotica verlichten mogelijk klachten

Probiotica verlichten mogelijk de symptomen van zwangerschapsgerelateerde misselijkheid, braken en verstopping. Dat laten onderzoekers van de UC Davis School of Medicine (Universiteit van Californië) zien in wetenschappelijk tijdschrift Nutrients.

Na diagnose kanker: Doet leefstijl ertoe?

Na diagnose kanker: Doet leefstijl ertoe?

Darmkanker staat wereldwijd op de derde plaats van meest voorkomende vorm van kanker bij mannen en vrouwen. Het is algemeen bekend dat leefstijl, waaronder voeding, een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van darmkanker. Maar een antwoord op de vraag of een patiënt het verloop van zijn/haar ziekte positief kan beïnvloeden door gezonder te leven...