Onderzoekers ontwikkelen technologie voor in beeld brengen lipiden

attachment-lipiden-in-ratten

Onderzoekers aan de Universiteit Maastricht hebben samen met onderzoekers uit Denemarken en Duitsland een nieuwe techniek ontwikkeld voor het nauwkeurig in beeld brengen van lipiden in lichamelijk weefsel.

Tot nog toe was het vrijwel onmogelijk om lipiden tegelijkertijd precies te lokaliseren, analyseren en identificeren. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Methods.

Grote diagnostische waarde

Lipiden zijn vetachtige stoffen die in het lichaam onder andere belangrijk zijn als bouwstenen van cellen. Volgens de onderzoekers zijn lipiden van grote diagnostische waarde voor allerlei ziekten zoals kanker, beroerte en Alzheimer.

‘Dankzij onze nieuwe techniek kunnen medische onderzoekers in de nabije toekomst de ernst van verschillende ziekteprocessen vaststellen, doordat zij precies weten hoe en waar in het aangetaste weefsel lipiden veranderen,’ aldus professor Ron Heeren, universiteitshoogleraar in Maastricht en directeur van het Maastrichts onderzoeksinstituut M4I.

Combinatie technieken

De techniek is volgens de onderzoekers een combinatie van massaspectrometrie imaging en interpretatie software. Massaspectrometrie imaging is een beeldvormende techniek waarmee je met één opname een gedetailleerde moleculaire kaart van weefsel kunt genereren(lokaliseren). De interpretatie software maakt een gedetailleerde structuuranalyse van deze kaart(analyseren).

Verder is deze methode gekoppeld aan een data-analysestrategie die lipiden identificeert (identificeren) en de gegevens automatisch verwerkt.

Uniek

‘Dit onderzoek is om meerdere redenen uniek,’ vertelt Ellis. ‘Zo zijn de gelijktijdige metingen nog niet eerder gecombineerd met de analyse en is de benodigde apparatuur alleen beschikbaar in Maastricht. Het lab van M4I is op dit moment de enige plek in de wereld waar dergelijke gedetailleerde lipidenanalyses kunnen worden uitgevoerd.’

Nieuwe therapieën

Volgens Shane Ellis, eerste auteur en universitair docent, vinden er bij ziekten zoals kanker veranderingen in lipidenpatronen plaats.

‘Met deze methode kunnen we nu precies nagaan welke lipiden tijdens het ziekteverloop veranderen en zo meer inzicht krijgen in de moleculaire processen die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van kanker. Dit zou uiteindelijk kunnen leiden tot nieuwe therapieën die specifiek gericht zijn op deze chemische veranderingen’

Meer over
Lees ook
Blog: VET EERLIJK

Blog: VET EERLIJK

Vet. Met de zomer in aantocht zijn veel mensen nu hard hun best aan het doen het eraf te trainen. Op social media worden (vooral) dames van mijn leeftijd beladen met ‘hot girl summer’ workout-challenges en allerlei nieuwe 12-week shred diëten. Maar vet is niet zomaar een inactieve weefselsoort wat toevallig in je lichaam zit en verbrand moet worden....

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

Op 10 juni vindt zowel online als in Utrecht het congres VoedingNL21 plaats. Dit congres, bestemd voor iedereen die beroepsmatig met voedingswetenschappen bezig is, biedt de laatste inzichten op het gebied van vetten en vetweefsel en de rol die ze in de processen in het lichaam spelen.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”