Onrust over brood

attachment-brood

Het voorlichtingsbureau Brood zag in de eerste drie kwartalen van dit jaar de broodconsumptie afnemen met 2,3 procent. Dit blijkt uit onderzoek van het GfK. Dit is een sterkere afname dan hiervoor, in 2009 was er nog een groei van 1,3 procent.

De gedachte bij het voorlichtingsbureau Brood bestaat dat de afname te wijten is aan boeken als De Voedselzandloper en Broodbuik. Deze boeken suggereren dat brood aanzet tot buikpijn en andere klachten. Dit zou komen door de gluten in brood. De Voedselzandloper is een bestseller waarvan al  225.000 exemplaren verkocht zijn in Nederland.

 

Vroeger

Nog niet heel lang geleden had brood het imago van gezond en voedzaam. Volkorenbrood levert veel vezels, vitaminen en mineralen. Het Voedingscentrum adviseert zes sneetjes per dag voor een vrouw en zeven sneetjes voor een man. Koolhydraten in brood leveren energie en vezels zorgen voor een goede stoelgang. Daarnaast zit er weinig vet in brood.


De Voedselzandloper

Auteur Kris Verburgh suggereert in zijn boek De Voedselzandloper echter dat brood helemaal niet zo goed is. Brood, met name wit en bruin, zorgt voor hoge glucosepieken in het bloed, dat klachten als vermoeidheid met zich mee kunnen brengen. Daarom adviseert Verburgh helemaal geen brood meer te eten. Als vervanging van brood geeft hij havermout als alternatief.

 

EU-investeringen voor gezonder brood

Ondanks de afname van 2,3 procent zijn er nog steeds veel mensen die wel brood eten. Veel bakkerijen en voedingsonderzoekers zijn het niet eens is met het toenemende slechte imago van brood, maar geven wel aan dat er ruimte is voor verbetering.  

 

Mede daarom investeert de Europese Unie op grote schaal in onderzoek en innovatie binnen het mkb (midden- en kleinbedrijven). Bakkerijen worden aangemoedigd deel te nemen aan onderzoeksprojecten.

 

Health-bread project

In het Health-bread project werken mkb  en onderzoekers samen om de voedingswaarde en productkwaliteit van volkoren- en witbrood te verbeteren. Kennis wordt onderling uitgewisseld en de resultaten uit het onderzoek worden in een handleiding gedeeld met andere mkb-bakkerijen.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Productnieuws: Panescofood.com presenteert gezondheidsassortiment BORN

Tarwevrij of koolhydraatarm

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...