Onrust over brood

attachment-brood

Het voorlichtingsbureau Brood zag in de eerste drie kwartalen van dit jaar de broodconsumptie afnemen met 2,3 procent. Dit blijkt uit onderzoek van het GfK. Dit is een sterkere afname dan hiervoor, in 2009 was er nog een groei van 1,3 procent.

De gedachte bij het voorlichtingsbureau Brood bestaat dat de afname te wijten is aan boeken als De Voedselzandloper en Broodbuik. Deze boeken suggereren dat brood aanzet tot buikpijn en andere klachten. Dit zou komen door de gluten in brood. De Voedselzandloper is een bestseller waarvan al  225.000 exemplaren verkocht zijn in Nederland.

 

Vroeger

Nog niet heel lang geleden had brood het imago van gezond en voedzaam. Volkorenbrood levert veel vezels, vitaminen en mineralen. Het Voedingscentrum adviseert zes sneetjes per dag voor een vrouw en zeven sneetjes voor een man. Koolhydraten in brood leveren energie en vezels zorgen voor een goede stoelgang. Daarnaast zit er weinig vet in brood.


De Voedselzandloper

Auteur Kris Verburgh suggereert in zijn boek De Voedselzandloper echter dat brood helemaal niet zo goed is. Brood, met name wit en bruin, zorgt voor hoge glucosepieken in het bloed, dat klachten als vermoeidheid met zich mee kunnen brengen. Daarom adviseert Verburgh helemaal geen brood meer te eten. Als vervanging van brood geeft hij havermout als alternatief.

 

EU-investeringen voor gezonder brood

Ondanks de afname van 2,3 procent zijn er nog steeds veel mensen die wel brood eten. Veel bakkerijen en voedingsonderzoekers zijn het niet eens is met het toenemende slechte imago van brood, maar geven wel aan dat er ruimte is voor verbetering.  

 

Mede daarom investeert de Europese Unie op grote schaal in onderzoek en innovatie binnen het mkb (midden- en kleinbedrijven). Bakkerijen worden aangemoedigd deel te nemen aan onderzoeksprojecten.

 

Health-bread project

In het Health-bread project werken mkb  en onderzoekers samen om de voedingswaarde en productkwaliteit van volkoren- en witbrood te verbeteren. Kennis wordt onderling uitgewisseld en de resultaten uit het onderzoek worden in een handleiding gedeeld met andere mkb-bakkerijen.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Productnieuws: Panescofood.com presenteert gezondheidsassortiment BORN

Tarwevrij of koolhydraatarm

Meer over
Lees ook
Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat kan binnenkort mogelijk nog een grote fastfoodketen aan zijn klantenbestand toevoegen: McDonald’s. De fabrikant van vleesvervangers heeft een plantaardig alternatief ontwikkeld voor de BLT burgers.Vooralsnog gaat het om een lokale proef in Canada. Bij 28 restaurants in de Canadese provincie Ontario zet McDonald’s een plantaardige burger...

FrieslandCampina toont 3 trends en 7 microtrends voor 2019-2020

FrieslandCampina toont 3 trends en 7 microtrends voor 2019-2020

FrieslandCampina heeft voor het eerst een trendrapport gemaakt voor het jaar 2019-2020. Hieruit komen drie hoofdtrends en ook een aantal microtrends naar voren. Wat waren de bevindingen van het Nederlandse zuivelbedrijf?Elk jaar worden verschillende trends voor de voedingsmiddelenindustrie op een rijtje gezet voor het volgende jaar. Voor het eerst heeft...

Albert Heijn winnaar Liegebeest 2019

Albert Heijn winnaar Liegebeest 2019

Albert Heijn is gekozen als Liegebeest 2019 in de verkiezing van Wakker Dier. De supermarktketen kreeg 7.000 van de in totaal 19.000 uitgebrachte stemmen.Albert Heijn kreeg zijn nominatie vanwege de verpakking van de AH kip, waarop staat dat de kip ‘meer ruimte’ heeft. Volgens Wakker Dier geeft de supermarktketen haar kippen echter de minste ruimte,...