Onrust over brood

attachment-brood

Het voorlichtingsbureau Brood zag in de eerste drie kwartalen van dit jaar de broodconsumptie afnemen met 2,3 procent. Dit blijkt uit onderzoek van het GfK. Dit is een sterkere afname dan hiervoor, in 2009 was er nog een groei van 1,3 procent.

De gedachte bij het voorlichtingsbureau Brood bestaat dat de afname te wijten is aan boeken als De Voedselzandloper en Broodbuik. Deze boeken suggereren dat brood aanzet tot buikpijn en andere klachten. Dit zou komen door de gluten in brood. De Voedselzandloper is een bestseller waarvan al  225.000 exemplaren verkocht zijn in Nederland.

 

Vroeger

Nog niet heel lang geleden had brood het imago van gezond en voedzaam. Volkorenbrood levert veel vezels, vitaminen en mineralen. Het Voedingscentrum adviseert zes sneetjes per dag voor een vrouw en zeven sneetjes voor een man. Koolhydraten in brood leveren energie en vezels zorgen voor een goede stoelgang. Daarnaast zit er weinig vet in brood.


De Voedselzandloper

Auteur Kris Verburgh suggereert in zijn boek De Voedselzandloper echter dat brood helemaal niet zo goed is. Brood, met name wit en bruin, zorgt voor hoge glucosepieken in het bloed, dat klachten als vermoeidheid met zich mee kunnen brengen. Daarom adviseert Verburgh helemaal geen brood meer te eten. Als vervanging van brood geeft hij havermout als alternatief.

 

EU-investeringen voor gezonder brood

Ondanks de afname van 2,3 procent zijn er nog steeds veel mensen die wel brood eten. Veel bakkerijen en voedingsonderzoekers zijn het niet eens is met het toenemende slechte imago van brood, maar geven wel aan dat er ruimte is voor verbetering.  

 

Mede daarom investeert de Europese Unie op grote schaal in onderzoek en innovatie binnen het mkb (midden- en kleinbedrijven). Bakkerijen worden aangemoedigd deel te nemen aan onderzoeksprojecten.

 

Health-bread project

In het Health-bread project werken mkb  en onderzoekers samen om de voedingswaarde en productkwaliteit van volkoren- en witbrood te verbeteren. Kennis wordt onderling uitgewisseld en de resultaten uit het onderzoek worden in een handleiding gedeeld met andere mkb-bakkerijen.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Productnieuws: Panescofood.com presenteert gezondheidsassortiment BORN

Tarwevrij of koolhydraatarm

Meer over
Lees ook
Delhaize introduceert Nutri-Score-korting

Delhaize introduceert Nutri-Score-korting

Bij AH-zusterbedrijf Delhaize is deze week een loyalityprogramma van start gegaan waarbij klanten korting krijgen op producten met een Nutri-Score A of B.Het programma is gekoppeld aan de Plus-klantenkaart van de keten, schrijft Distrifood. Vanaf vandaag tot en met 31 december krijgen klanten op vertoon van de kaart in alle supermarkten en online 20...

HAK kartrekker in Nutri-Score-karavaan

HAK kartrekker in Nutri-Score-karavaan

Groente-en peulvruchtenfabrikant HAK start deze week met het leveren van producten voorzien van het voedselkeuzelogo Nutri-Score. Een korte inventarisatie laat zien dat nagenoeg alle HAK-producten een A krijgen. Van de 81 producten krijgen er slechts drie een B en drie een C, de rest krijgt A.Het is niet heel opvallend dat de groenteproducten erg goed...

Productnieuws: Meet Jack en Bolscher produceren samen vegan jackfruit producten

Productnieuws: Meet Jack en Bolscher produceren samen vegan jackfruit producten

Start-up Meet Jack en vleesproducent Bolscher werken per september samen aan de productie en verkoop van vegan jackfruitproducten.Jackfruit is een vrucht die snel groeit, weinig water verbruikt en pesticiden afstoot. Het vruchtvlees van jackfruit is eetbaar en heeft een stevige bite. Meet Jack Meet Jack ontwikkelde de afgelopen twee jaar verschillende...