Onrust over brood

attachment-brood

Het voorlichtingsbureau Brood zag in de eerste drie kwartalen van dit jaar de broodconsumptie afnemen met 2,3 procent. Dit blijkt uit onderzoek van het GfK. Dit is een sterkere afname dan hiervoor, in 2009 was er nog een groei van 1,3 procent.

De gedachte bij het voorlichtingsbureau Brood bestaat dat de afname te wijten is aan boeken als De Voedselzandloper en Broodbuik. Deze boeken suggereren dat brood aanzet tot buikpijn en andere klachten. Dit zou komen door de gluten in brood. De Voedselzandloper is een bestseller waarvan al  225.000 exemplaren verkocht zijn in Nederland.

 

Vroeger

Nog niet heel lang geleden had brood het imago van gezond en voedzaam. Volkorenbrood levert veel vezels, vitaminen en mineralen. Het Voedingscentrum adviseert zes sneetjes per dag voor een vrouw en zeven sneetjes voor een man. Koolhydraten in brood leveren energie en vezels zorgen voor een goede stoelgang. Daarnaast zit er weinig vet in brood.


De Voedselzandloper

Auteur Kris Verburgh suggereert in zijn boek De Voedselzandloper echter dat brood helemaal niet zo goed is. Brood, met name wit en bruin, zorgt voor hoge glucosepieken in het bloed, dat klachten als vermoeidheid met zich mee kunnen brengen. Daarom adviseert Verburgh helemaal geen brood meer te eten. Als vervanging van brood geeft hij havermout als alternatief.

 

EU-investeringen voor gezonder brood

Ondanks de afname van 2,3 procent zijn er nog steeds veel mensen die wel brood eten. Veel bakkerijen en voedingsonderzoekers zijn het niet eens is met het toenemende slechte imago van brood, maar geven wel aan dat er ruimte is voor verbetering.  

 

Mede daarom investeert de Europese Unie op grote schaal in onderzoek en innovatie binnen het mkb (midden- en kleinbedrijven). Bakkerijen worden aangemoedigd deel te nemen aan onderzoeksprojecten.

 

Health-bread project

In het Health-bread project werken mkb  en onderzoekers samen om de voedingswaarde en productkwaliteit van volkoren- en witbrood te verbeteren. Kennis wordt onderling uitgewisseld en de resultaten uit het onderzoek worden in een handleiding gedeeld met andere mkb-bakkerijen.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Productnieuws: Panescofood.com presenteert gezondheidsassortiment BORN

Tarwevrij of koolhydraatarm

Meer over
Lees ook
HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK laat dit jaar opnieuw kikkererwten telen in Zeeuws-Vlaanderen. Dit is een tweede proef na een succesvolle eerste proef in 2018. Hiermee streeft HAK ernaar zoveel mogelijk van haar groenten en peulvruchten lokaal te verbouwen.Na de succesvolle eerste proef vorig jaar, wil HAK door middel van een tweede testperiode...

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

Nudges om de verkoop van groenten en fruit in supermarkten te stimuleren, hebben een positief effect. Met een paar simpele nudges zijn consumenten aan te sporen om meer groenten en fruit te kopen.Onlangs gaf een Brits onderzoek suggesties voor de inrichting van een gezonde supermarkt. Het Nederlandse Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) voerde...

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Een nieuw onderzoek van IRI Nederland laat zien dat de omzet van vleesvervangers sinds 2017 met 51% is gestegen. De omzet van vers vlees daarentegen is gedaald. De omzet van vlees is nog steeds wel het hoogst.De populariteit van vleesvervangers neemt toe. ABN Amro voorspelde eerder dit jaar al dat de vleesvervangermarkt zowel in 2019 als in 2020 met...