‘Ook korte vakanties leiden tot extra kilo’s’

attachment-sea-beach-holiday-vacation-A1100x825

Wie op vakantie gaat, heeft een grote kans zwaarder terug te komen dan voor het uitje. Eerder onderzoek toonde al aan dat mensen na het vakantieseizoen toenemen in gewicht. Nieuw onderzoek aan de University of Georgia laat zien dat ook een korte vakantie (1-3 weken) kan leiden tot gemiddeld een halve kilo gewichtstoename.

De onderzoekers omschrijven het aankomen tijdens de vakantie als onderdeel van een patroon dat ze ‘creeping obesity’ noemen, waarbij mensen steeds kleine kleine beetjes aankomen over een langere periode. Uiteindelijk leidt dit tot een gewichtstoename die op latere leeftijd gezondheidsproblemen met zich mee kan brengen.

 

61 procent neemt toe in gewicht

Het vakantieonderzoek werd uitgevoerd onder 122 personen van 18 tot 65 jaar. Een week voordat zij op een korte vakantie gingen (1 tot 3 weken) werden de middel-heup-ratio en de BMI (body mass index) in verhouding tot de bloeddruk gemeten. Dezelfde metingen werden 1 week en 6 weken na de vakantie uitgevoerd. Gedurende de onderzoeksperiode was 61 procent aangekomen met gemiddeld 0,4 kg (na 6 weken), waarvan 0,3 kg tijdens de vakantie (na 1 week).

 

Verminderd stressniveau

De gewichtstoename door een verhoogde calorische inname, was volgens de onderzoeker vooral toe te schrijven aan een hoger alcoholgebruik tijdens de vakantie. Er werden niet alleen negatieve effecten gevonden. Tijdens de vakantie bleken de onderzochte personen meer te bewegen. Aan de hand van de metingen, onder andere een verlaagde bloeddruk, werd bij vakantiegangers ook een verlaagd stressniveau waargenomen. Volgens een van de onderzoekers, J.A. Cooper, zijn deze ‘voordelen’ waarschijnlijk gerelateerd aan verhoogde fysieke activiteit.

Cooper hoopt uit toekomstige onderzoeken meer informatie te krijgen over de voedingsinname tijdens vakanties. Op basis hiervan zouden gerichte interventies rond voedingsmiddelen die we het best kunnen vermijden tijdens onze vakantie gedaan kunnen worden.

 

Lees ook
Vrijdagtip | Wandelapp ‘Ommetje’

Vrijdagtip | Wandelapp ‘Ommetje’

Elke vrijdag tipt de redactie een lees-, luister-, kijk- of softwaretip. Vandaag tippen wij de app Ommetje. Ommetje motiveert je om regelmatig te gaan wandelen. Met succes, want tijdens mijn stagedagen thuis is zo’n frisse neus enorm welkom.

Kijktip: The Game Changers

Kijktip: The Game Changers

Elke vrijdag deelt de redactie van VoedingNU een kijk-, luister- of leestip. De vrijdagtip van deze week is de Neflix documentaire The Game Changers waarin het verhaal van James Wilks verteld wordt.

Column | Thrill seeken

Column | Thrill seeken

'Waarom doe ik dit eigenlijk?’ vraag ik aan mijn triathlonmaatje. Het is veel te vroeg, het water ijskoud en ik ben ontzéttend nerveus. Eenmaal gestart, zwem ik de spanning en de kou weg en fiets en loop ik de benen uit mijn lijf. Na de finish voel ik me euforisch en ik straal de rest van de dag. Dáárom doe ik dit dus!