Oproep tot Nationale dag tégen junkfood voor kinderen

Assorted Junk Food

De directeur van het Yale University Prevention Research Center in de Verenigde Staten, David Kats, roept collega-onderzoekers op een nationale dag te organiseren waarop junkfood voor kinderen wordt geboycot.

‘Het is niet dat ik tegen kindermenu’s of goede marketing ben over goede voeding maar waar ik mij zorgen over maak is de goede marketing over slechte voeding’, zegt Kats in het tijdschrift Open Access. Kats verwacht niet ‘dat het organiseren van deze dag een grote economische impact of veranderingen in voedingsindustrie veroorzaakt.’

Met zijn actie denkt hij wel meer bewustwording en een ‘reality check’ bij ouders en producenten te veroorzaken. ‘Een kritische blik op de producten die de kinderen voorgeschoteld krijgen’, aldus Kats in zijn artikel.

Goede ingrediënten

 

Kinderen leren gedurende hun opvoeding wat ze moeten eten, maar veel kinderen krijgen tegenwoordig iets anders voorgeschoteld als hun ouders. In de afgelopen decennia heeft de industrie kip getransformeerd in kipnuggets en ontbijtgranen voor kinderen zijn niet meer de granen alleen, maar ze zijn voorzien van diverse smaakjes en suikers. Veel producten die speciaal voor kinderen gemaakt zijn bevatten volgens Kats weinig goede ingrediënten. Daar wil hij de aandacht op vestigen.

Marketing

Daarnaast vraag Kats aandacht voor de marketing rond kinderproducten. Ondanks hun mindere samenstelling, hebben veel producten voor kinderen wel een gezonde uitstraling. De aandacht is nodig omdat mede door de marketing het aandeel van junkfood in de dagelijkse voeding van kinderen van 33% naar 50% is gestegen, zo blijkt uit een rapport van het nationale kanker instituut dat Kats in zijn artikel aanhaalt.

Rol van de ouders

 

Volgens Kats staan veel ouders niet stil bij de gevolgen van het eetgedrag van kinderen. De basis voor een gezond lichaam vindt al in de kinderjaren plaats. Dan ontwikkelen de hersenen het lichaam zich het meest. Een ongezond eetpatroon van een kind kan chronische ziekten op latere leeftijd tot gevolg hebben.

Lees verder op Voeding Nu online:

Productnieuws: McDonald’s komt met ‘gezonde’ snacks

Weinig verbetering voedingswaarde fastfoodmenu’s

Meer over
Lees ook
Wakker Dier opent Liegebeestverkiezing 2019

Wakker Dier opent Liegebeestverkiezing 2019

Wakker Dier nomineert vandaag vijf kandidaten voor de Liegebeestverkiezing 2019. De dierenwelzijnsorganisatie nomineert McDonalds, Milka, Bord Bia, Jumbo en Albert Heijn.Wakker Dier organiseert de Liegebeestverkiezing om misleiding en leugenachtige claims over dierenwelzijn tegen te gaan. Anne Hilhorst van Wakker Dier zegt het volgende over de verkiezingen:...

Consumentenbond: ‘Slechts 1 op de 8 ontbijtkoeken scoort Nutri-Score A’

Consumentenbond: ‘Slechts 1 op de 8 ontbijtkoeken scoort Nutri-Score A’

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de meeste ontbijtkoeken Nutri-Score C of D krijgen. Enkel ‘zero%’ en ‘lower cal’ ontbijtkoeken krijgen A-score.De Consumentenbond constateerde een aanbod van tachtig ontbijtkoeken in de markt. Daarvan onderzocht zij vijftig verschillende soorten en merken om een goed beeld van de markt te krijgen. Voor...

Consumentenbond: ‘Te weinig vitamine D in multivitamines voor peuters’

Consumentenbond: ‘Te weinig vitamine D in multivitamines voor peuters’

Bijna de helft van de multivitamines voor peuters bevat (veel) te weinig vitamine D. Daarmee zijn deze niet afgestemd op de behoeften van jonge kinderen, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.Sommige peuters zijn slechte eters, waardoor veel ouders ze voor de zekerheid multivitamines geven. Uit onderzoek blijkt echter dat peuters slechts zelden...