Oproep tot Nationale dag tégen junkfood voor kinderen

Assorted Junk Food

De directeur van het Yale University Prevention Research Center in de Verenigde Staten, David Kats, roept collega-onderzoekers op een nationale dag te organiseren waarop junkfood voor kinderen wordt geboycot.

‘Het is niet dat ik tegen kindermenu’s of goede marketing ben over goede voeding maar waar ik mij zorgen over maak is de goede marketing over slechte voeding’, zegt Kats in het tijdschrift Open Access. Kats verwacht niet ‘dat het organiseren van deze dag een grote economische impact of veranderingen in voedingsindustrie veroorzaakt.’

Met zijn actie denkt hij wel meer bewustwording en een ‘reality check’ bij ouders en producenten te veroorzaken. ‘Een kritische blik op de producten die de kinderen voorgeschoteld krijgen’, aldus Kats in zijn artikel.

Goede ingrediënten

 

Kinderen leren gedurende hun opvoeding wat ze moeten eten, maar veel kinderen krijgen tegenwoordig iets anders voorgeschoteld als hun ouders. In de afgelopen decennia heeft de industrie kip getransformeerd in kipnuggets en ontbijtgranen voor kinderen zijn niet meer de granen alleen, maar ze zijn voorzien van diverse smaakjes en suikers. Veel producten die speciaal voor kinderen gemaakt zijn bevatten volgens Kats weinig goede ingrediënten. Daar wil hij de aandacht op vestigen.

Marketing

Daarnaast vraag Kats aandacht voor de marketing rond kinderproducten. Ondanks hun mindere samenstelling, hebben veel producten voor kinderen wel een gezonde uitstraling. De aandacht is nodig omdat mede door de marketing het aandeel van junkfood in de dagelijkse voeding van kinderen van 33% naar 50% is gestegen, zo blijkt uit een rapport van het nationale kanker instituut dat Kats in zijn artikel aanhaalt.

Rol van de ouders

 

Volgens Kats staan veel ouders niet stil bij de gevolgen van het eetgedrag van kinderen. De basis voor een gezond lichaam vindt al in de kinderjaren plaats. Dan ontwikkelen de hersenen het lichaam zich het meest. Een ongezond eetpatroon van een kind kan chronische ziekten op latere leeftijd tot gevolg hebben.

Lees verder op Voeding Nu online:

Productnieuws: McDonald’s komt met ‘gezonde’ snacks

Weinig verbetering voedingswaarde fastfoodmenu’s

Meer over
Lees ook
HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK laat dit jaar opnieuw kikkererwten telen in Zeeuws-Vlaanderen. Dit is een tweede proef na een succesvolle eerste proef in 2018. Hiermee streeft HAK ernaar zoveel mogelijk van haar groenten en peulvruchten lokaal te verbouwen.Na de succesvolle eerste proef vorig jaar, wil HAK door middel van een tweede testperiode...

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

Nudges om de verkoop van groenten en fruit in supermarkten te stimuleren, hebben een positief effect. Met een paar simpele nudges zijn consumenten aan te sporen om meer groenten en fruit te kopen.Onlangs gaf een Brits onderzoek suggesties voor de inrichting van een gezonde supermarkt. Het Nederlandse Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) voerde...

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Een nieuw onderzoek van IRI Nederland laat zien dat de omzet van vleesvervangers sinds 2017 met 51% is gestegen. De omzet van vers vlees daarentegen is gedaald. De omzet van vlees is nog steeds wel het hoogst.De populariteit van vleesvervangers neemt toe. ABN Amro voorspelde eerder dit jaar al dat de vleesvervangermarkt zowel in 2019 als in 2020 met...