Ouderen worden gezonder als ze zelf naar hun voedingsstatus kijken

Good companion makes this breakfast more tasty

Ouderen gaan gezonder eten en meer bewegen wanneer zij bewuster naar hun voedingsstatus kijken. Onderzoek van de Universiteit van Wageningen beschrijft de haalbaarheid en effectiviteit van een telemonitoringsinterventie rondom voeding voor ouderen.

De deelnemers voerden zelf metingen uit van hun gewicht, de kwaliteit van de voeding en hun voedingsstatus en leverde de resultaten van deze zelfmetingen af bij een verpleegkundige. De verpleegkundige gaf vervolgens tips en adviezen aan de ouderen zodat ze hun voedingsstatus konden verbeteren of werden doorverwezen naar een diëtist.

Bewustheid maakt je gezonder

De deelnemers in de interventiegroep gingen vervolgens gezonder eten en meer bewegen. Dit verbeterde hun voedingsstatus en verlaagde het risico op ondervoeding. De onderzoekers zagen echter geen effecten op lichamelijk functioneren en kwaliteit van leven.

Evenwel is er meer onderzoek nodig naar welke doelgroepen baat hebben bij dit soort interventies, wat de kosteneffectiviteit is en of het effect van dit soort interventie vergroot kan worden.

Ondervoeding bij ouderen

Een onderschat maar veelvoorkomend probleem is ondervoeding bij thuiswonende ouderen. Elf tot 35 procent van de thuiswonende Nederlandse ouderen is ondervoed. Ondervoeding leidt tot nadelige gevolgen voor de gezondheid en de kwaliteit van leven. Het voorkomen van ondervoeding is daarom volgens de onderzoekers essentieel voor gezond ouder worden.

Lees ook
Overgewicht stijgt het hardst bij tieners tussen de 16 en 20 jaar

Overgewicht stijgt het hardst bij tieners tussen de 16 en 20 jaar

Het percentage van de Nederlandse bevolking met overgewicht blijkt het hardst te stijgen in de leeftijdsgroep van 16 tot 20 jaar. Sinds begin jaren tachtig is het percentage met overgewicht binnen deze leeftijdsgroep met maar liefst 154 procent toegenomen.Dat komt naar voren uit een analyse van CBS-gegevens van de periode 1981-2019 door het bedrijf...

Boeklancering: 77 fabels & feiten over kindervoeding

Boeklancering: 77 fabels & feiten over kindervoeding

‘Tijdens mijn zwangerschap kan ik beter geen koffie drinken’, ‘Het aantal borstvoedingen per etmaal ligt vast’ en ‘Mijn kind mag niet vegetarisch eten’ zijn drie voorbeelden van fabels die worden besproken in het nieuwe boek 77 fabels & feiten over kindervoeding.Voeding Nu sprak met auteur Hans Kraak, (per 1 maart hoofdredacteur van het Nederlands Tijdschrift...

Maaltijd- en boodschapbezorging grote winnaar van coronacrisis

Maaltijd- en boodschapbezorging grote winnaar van coronacrisis

De al langer groeiende bezorgtrend is aangejaagd door de pandemie. In 2020 groeide de totale bezorgmarkt met 43,1% ten opzichte van 2019. Inmiddels zijn de spelers in dit veld samen goed voor bijna 10% van de totale uitgaven aan eten en drinken.Dat meldt het FoodService Instituut Nederland (FSIN). De bezorging van maaltijden door foodservice groeide...