‘Ouders beter informeren over suikerhoudende dranken’

attachment-frisdrank-glazen

Veel kinderen krijgen van hun ouders suikerhoudende dranken. Maar veel ouders hebben de misvatting dat dranken zoals water met een smaakje, vruchtendranken en sportdranken gezonde opties zijn. Dit blijkt uit een studie onder Amerikaanse opvoeders gepubliceerd in Public Health Nutrition.

Volgens de onderzoekers is er behoefte aan juiste informatie voor de ouders over de misvatting die er bestaat over suikerhoudende dranken.

 

Misvatting

Uit de resultaten blijkt dat 88% van de deelnemers vruchtendranken ziet als enigszins of als zeer gezond, terwijl vruchtendranken vaak evenveel suiker bevatten als frisdrank. 5% van de deelnemers herkent de overeenkomsten tussen vruchtendranken en frisdranken. Bijna 50% denkt dat gearomatiseerde waters gezond zijn. Ook denkt meer dan 25% dat vruchtendranken en sportdranken gezond zijn, terwijl dit volgens de onderzoekers niet zo is.

 

Bezorgd 

Verder blijkt uit het onderzoek dat ouders zich wel zorgen maken om suiker, evenals als over cafeïne en kunstmatige zoetstoffen. Ongeveer 33% van de deelnemers laat de voedselkeuze beïnvloeden door de claims op het product.

 

Enquête

Aan het onderzoek deden 982 ouders mee van kinderen tussen de 2 en 17 jaar oud. De ouders vulden een online enquête in over de consumptie van suikerhoudende dranken van hun kinderen. Ook gaven zij aan welke dranken als gezond worden gezien en over welke ingrediënten ze bezorgd zijn. Ook werd gevraagd in hoeverre ze worden beïnvloed door claims op een product.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Nieuwe WHO- richtlijn over vrije suikers leidt tot verdeeldheid

 

Lees ook
Aanvaardbare bovengrens voor suikerconsumptie vaststellen is niet mogelijk

Aanvaardbare bovengrens voor suikerconsumptie vaststellen is niet mogelijk

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) stelt opnieuw vast dat er geen wetenschappelijk onderbouwde bovengrens voor suikerinname kan worden aangegeven. Voedingsdeskundigen kunnen tot 30 september 2021 feedback geven op de resultaten, beoordelingen en het advies van de EFSA.

Slim verpakken geeft zoetere smaak

Slim verpakken geeft zoetere smaak

Psychologische processen kunnen de smaakwaarneming en de keuze voor producten met een verlaagd suikergehalte beïnvloeden. Dit inzicht kan helpen de consumentenacceptatie van deze voedingsproducten te verhogen.

EQu: IJsbereiders maken suikervervanger

EQu: IJsbereiders maken suikervervanger

Suikervervangers in schepijs waren nooit succesvol. Bakkerij- en ijsgrondstoffengroothandel Hefe van Haag wil daar met EQu verandering in brengen. “We hebben eindelijk een product in handen dat vergelijkbaar is met suiker.”