Ouders willen gezondere eetomgeving voor kinderen

attachment-Voedselvaardigheid

Ouders met kinderen in het basis- of voortgezet onderwijs willen dat het hun kind makkelijker wordt gemaakt om iets gezond te eten. Dit blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum onder ruim 1.000 ouders met kinderen van 8 tot 16 jaar.

Bijna 2 op de 3 ouders vinden dat school- en sportkantines zo moeten worden ingericht dat de supermarkt gezonder wordt ingericht en dat het aanbod op straat verbetert. Om kinderen gezonder te laten eten, vindt bijna 9 op de 10 ouders dat gezond eten ook goedkoper moet worden.

‘Eigen taak’

In het onderzoek werd er aan de ouders gevraagd hoe belangrijk zij het vinden dat hun kind ‘voedselvaardig’ is. ‘Voedselvaardigheid’ staat voor de kennis en vaardigheden die kinderen moeten leren om gezond te kunnen eten.

Drieënnegentig procent van de ouders vindt het belangrijk dat hun kind voedselvaardig is en de meeste ouders (82 procent) zien het vooral als een taak voor zichzelf om hun kind voedselvaardig te maken.

Voedselvaardigheden en praktische kennis

‘Wij vinden het heel positief dat zo veel ouders voedselvaardigheid als hun eigen zaak zien’, zegt Roy van der Ploeg, woordvoerder van het Voedingscentrum. ‘Maar daarnaast is het belangrijk dat kinderen ook op school voedselvaardigheden als koken of praktische kennis over gezond eten aangeleerd krijgen.’

Symposium Staat van de Voeding

De resultaten van het onderzoek worden op 18 januari toegelicht tijdens het nieuwe symposium Staat van de Voeding, een samenwerking van het Voedingscentrum met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).  Het symposium heeft als speciale focus het belang van voedselvaardigheid.

 


Lees ook
FIA Kenniscafé: Hoe maken we jonge vakmensen warm voor de foodbranche?

FIA Kenniscafé: Hoe maken we jonge vakmensen warm voor de foodbranche?

Op 9 november organiseerde Food Innovation Accademy, FIA, een online webinar over hoe we jongeren kunnen interesseren voor een carrière in de foodbranche. Tafelvoorzitter Hilco Wagenaar ging met Pieter Bas Vencken, Arry Verhage en Petra Kuiper in Kenniscafé VIA FIA hierover in gesprek.

Recensie | Is de veldboon het nieuwe soja?

Recensie | Is de veldboon het nieuwe soja?

In oktober organiseerde hogeschool InHolland een webinar over veldbonen als eiwitbron. Zijn de voedingswaarden in orde? En hoe zit het met het economische plaatje? Experts Peter Voshol en Fred van der Velde legden het uit in een boeiend college dat me aan het denken heeft gezet.

Thema-attractie over voedsel opent in 2023

Thema-attractie over voedsel opent in 2023

Eind 2023 opent in Ede de World Food Center Experience, Nederlands eerste thema-attractie over voedsel. In de WFC Experience ontdek je de complete wereld achter je eten op een leerzame, interactieve manier.