Overgewicht TV vergroot kennis over (voorkomen van) obesitas

weegschaal voeten

Voor de gewone Nederlander is er weinig uitleg beschikbaar over obesitas. Veel factoren spelen bij obesitas een rol, zoals te weinig slaap, stress, armoede en de omgeving die bol staat van plekken waar ongezond voedsel te koop is. Om die reden is Overgewicht TV (www.overgewicht.tv) gestart met de driedelige serie ‘Eigen schuld, dikke bult?’ . Experts en ervaringsdeskundigen vertellen over oorzaken, gevolgen en de aanpak van obesitas.

De online afleveringen op 17 en 31 januari 2023 gaan over het idee dat je simpelweg minder moet eten en meer bewegen. Waarom werkt het vaak niet zo en wat kun je dan wél doen? Tijdens de uitzendingen van 20.00-21.00 uur kunnen kijkers anoniem vragen stellen aan de gasten. De eerste aflevering, die eind vorig jaar plaatsvond, is terug te kijken via de website van Overgewicht TV. In deze aflevering stonden vooroordelen en stigmatisering rondom obesitas en overgewicht centraal.

Campagne ‘Eigen schuld, dikke bult?’

Overgewicht TV is ontwikkeld door MEDonline en wordt ondersteund door het Obesitas Platform en Partnerschap Overgewicht Nederland (PON). De uitzendingen haken aan bij de campagne ‘Eigen schuld, dikke bult?’ van de Nederlandse Stichting Over Gewicht en de net opgerichte Nederlandse Vereniging voor Overgewicht en Obesitas (NVOO), een netwerk van ervaringsdeskundigen, wetenschappers, verpleegkundig specialisten en artsen die zich hard maken voor de aanpak van obesitas.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
VU-onderzoeker Jutka Halberstadt: onvoldoende politieke wil voor afschaffing btw op groente en fruit

VU-onderzoeker Jutka Halberstadt: onvoldoende politieke wil voor afschaffing btw op groente en fruit

Het kabinet heeft plannen om de btw op groente en fruit te schrappen. Voordat deze plannen worden doorgevoerd, voert een commissie onderzoek uit om te bepalen wat precies onder groente en fruit valt. Volgens Jutka Halberstadt, universitair docent kinderobesitas aan de Vrije Universiteit Amsterdam, is er onvoldoende politieke wil om maatregelen te nemen...

Obesitas, begint het in het babybrein?

Obesitas, begint het in het babybrein?

Er zijn steeds meer volwassenen én kinderen met obesitas. Ligt dat aan de voeding, de hoeveelheid beweging of is sprake van erfelijke aanleg? Onderzoek laat zien dat er ook iets fout kan zijn gegaan in de ontwikkeling van de hersenen.

Online serie bespreekt vooroordelen over obesitas

Online serie bespreekt vooroordelen over obesitas

Mensen met obesitas en overgewicht hebben het daar zelf naar gemaakt, toch? Deze veelgehoorde opmerking en andere vooroordelen worden belicht in de driedelige serie ‘Eigen schuld, dikke bult?’ van overgewicht.tv. Experts en ervaringsdeskundigen vertellen over oorzaken, gevolgen en de aanpak van obesitas.